Gőzerővel fejleszti új termékeit a két nagy gabonafeldolgozó

agrarszektor.hu
A termékinnovációra helyezi a hangsúlyt a búzafeldolgozó visontai Viresol Kft. és a kukoricapiacon érdekelt tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Tóth Anett, a Kall Ingredients nemrég kinevezett ügyvezető igazgatója. Mindkét vállalat az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójába tartozik. Tóth Anett szerint a két társaság termékeinek itthon és külföldön egyaránt stabil piacuk lehet, de a cégcsoport számára is kedvezőtlenek azok a nyilatkozatok, amelyek szerint adót kellene kivetni a cukorra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrarszektor.hu: Júniusban nevezték ki a Kall Ingredients Kft. élére, de ügyvezető a szintén Opus Global Nyrt.-hez tartozó visontai Viresol Kft.-ben is. Hogyan épül fel most a két vállalat irányítása?

 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!


Tóth Anett:
A Viresol Kft. operatív irányítását Benedek László vette át, aki korábban két évig kereskedelmi és marketingigazgatóként dolgozott a cégnél. Ügyvezetőként továbbra is részt veszek a Viresol tevékenységében, de jelenleg napjaim nagy részét a Kall Ingredients operatív irányítása teszi ki.

A.: Kinevezése összefüggésbe hozható azzal, hogy az Opusnál előzőleg Önt bízták meg a vállalat élelmiszeripari tevékenységeinek koordinálásával?

T. A.: A döntés része annak az átfogó stratégiának, amely arra irányul, hogy egy rendszer szerint kell irányítani a csoporthoz tartozó élelmiszeripari cégeket. Megvannak az elképzeléseink arról, hová szeretnék eljutni három-öt év múlva, és e célok elérését könnyítheti az Opusnál kialakított, jobban strukturált működési rendszer is.


A.: Szakmai pályafutásáról meglehetősen keveset tudni. Korábban mely agrárterületeken dolgozott?

T. A.: Tíz éve vagyok a szakmában. Pályafutásomat jogászként kezdtem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, majd Gödöllőn elvégeztem a mezőgazdasági mérnökképzést is. Ezt követően a gabona-feldolgozó iparágban helyezkedtem el, és a 2015-ös projektkezdetkor innen igazoltam a Viresolhoz.

A.: A Viresolhoz hasonlóan fiatal vállalkozásnak számít a tiszapüspöki Kall Ingredients is, hiszen e vállalat múltja is csak 2014-ig nyúlik vissza. Új vezetőként szükségesnek tart-e a cég működésében stratégiai változtatásokat?

T. A.:
Az eredeti elképzelések sokat változtak azóta, hogy a céget az Opus 2018-ban átvette. Ma már más típusú irányvonalat képviselünk, máshová helyezzük a hangsúlyokat, illetve más termékek gyártása felé is nyitni szeretnénk. Fő termékeink a kukoricából előállított természetes, folyékony kukoricacukrok, amelyeknek sok típusuk van. Rendkívül innovatív iparágról beszélhetünk, amely a cukortermékek között is rengeteg fejlesztési lehetőséget hordoz magában. A Kall jövőjét ma abban látjuk, hogy e termékkörben jelentős diverzifikációt hajtunk végre.

A.: A Viresol éves szinten 250 ezer tonna búza, a Kall Ingredients pedig 530 ezer tonna kukorica feldolgozására képes. Hol tart ma a termelés felfuttatása?

T. A.: A Kall Ingredientsnél a cukorévhez igazodóan szeptember 30-án zártuk a gazdasági évet, de ezután áttérünk az évfordulós üzleti évre. A mostani volt az első olyan év, amikor a cég már folyamatosan működött, és teljes termékportfólióval jelent meg a piacon. A Viresolnál némiképp más a helyzet, hiszen az átadó ünnepséget idén februárban tartottuk, és akkor kezdtük meg a próbagyártásokat is. Ilyen nagy feldolgozónál a beüzemelés és a finomhangolás, illetve az optimális működési körülmények beállítása nem kevés időt vesz igénybe, akár nyolc-tizenkét hónapig is eltarthat. Tudni kell, hogy a főként búzakeményítő-gyártásra szakosodott Viresol olyan tevékenységet végez, amelyet ma Magyarországon más cégek nem folytatnak, tehát eredetileg nem volt meg az üzemeltetéshez szükséges know-how és szakembergárda. Ezért is értékes az az eredmény, amelyet eddig a vevőkör kialakításában és az exportban elértünk.


A.: A Kall Ingredients számára viszont nem volt kedvező, hogy az utóbbi időszakban nyomottak voltak a világpiaci cukorárak. Mennyire nehezítette ez a piacépítést?

T. A.: Arra számítunk, hogy harcos környezetben kell helyt állnunk a jövőben is. Itt nem csak a piaci helyzetre és a versenytársakra gondolok, hanem a jogszabályi adottságokra és az élelmiszeripari trendekre is. Ugyanakkor a kukoricából kivont cukrokat jó termékeknek tartom abból a szempontból is, hogy rendkívül innovatívak, így e termékkört könnyen lehet igazítani a változó élelmiszeripari elvárásokhoz. Termékeink cukor- és energiatartalmukban, illetve más paramétereikben rugalmasan alakíthatók. Ezeket az előnyöket még egyáltalán nem aknáztuk ki.

A.: Az Európai Bizottság közelmúltbeli előrejelzésében az szerepel, hogy az európai cukorárak várhatóan 15 százalékkal nőnek 2019-ben. Ezt most érzékelik a piacon?

T. A.: Az áremelkedés hatása érezhető, de szembe kell néznünk azzal is, hogy újak vagyunk a piacon, és a versenytársak általában nem örülnek egy-egy új szereplő megjelenésének. Ezt komolyan tapasztaljuk is azokon a piacokon, amelyeken már ott vagyunk. Ezért tartom a Kall Ingredientsnél is figyelemre méltónak a mára elért forgalmi eredményeket. Már most sikerült lekötnünk a jövő évre tervezett kapacitásainkat, és ezzel azt is elértük, hogy nem szükséges értelmetlen árharcokba bocsátkoznunk.

A.: Matolcsy György jegybankelnök a napokban úgy foglalt állást, hogy Magyarországon népegészségügyi okokból adót kellene kivetni a cukorra. Egyetért ezzel a megállapítással?

T. A.: Nem értem a cukorfogyasztás elleni támadást, hiszen glükóz nélkül például az emberi agy sem működhet. A mértékletességgel természetesen egyetértek, de ez minden alapvető élelmiszer fogyasztásával kapcsolatban felmerül, hiszen a cukor e szempontból ugyanolyan élelmiszer-kategóriának minősül, mint a kenyér, a tojás vagy a tej. A Kall Ingredients a magyarországi cukoripar meghatározó szereplője, nekem pedig a cég első számú vezetőjeként kötelességem kiállni az általunk gyártott termékek mellett.


A.: Korábbi nyilatkozatok szerint mind a Kall Ingredients, mind a Viresol a hazai gabonatermés feldolgozására építi tevékenységét. Hogyan vásárolják fel a szükséges alapanyagokat?

T. A.: A beszerzési hátteret a két cégnél elkülönítetten kezeljük. A Kall Ingredientsnél az elmúlt másfél évben már sikerült olyan rendszert kiépíteni, amely lehetővé teszi, hogy a szükséges kukorica-mennyiséget körülbelül száz kilométeres körzetből szerezhessük be. Fontos hangsúlyozni, hogy mindkét gyár kizárólag magyar eredetű alapanyagokból, magyar tulajdonosi hátérrel állítja elő termékeit. Lehetőség szerint a gabonát közvetlenül a gazdálkodóktól vesszük meg, de nem kötünk többéves termeltetési-felvásárlási szerződéseket, hanem napi szinten, a szabadpiacról vásárolunk.

A.: Az utóbbi időszakban a világpiaci gabonaárak - elsősorban a búzánál - meglehetősen hektikusak voltak. Milyen ártrendre számítanak a közeljövőben?

T. A.: Csökkenő ártendenciát prognosztizálunk, mert a világban nagy árumennyiségek termettek. Ezt érzékelteti az is, hogy az árutőzsdei árak lefelé mozognak. Az időjárás a gabonatermést is jelentősen befolyásolja, de a mostani szezon e szempontból kedvezően alakult. Egyes várakozások szerint a piaci árviszonyokba beleszólhat, hogy most a gazdálkodók nagy része betárolja, és majd csak később adja el gabonáját, de én nem számítok erre, mert nagyok a készletek.

A.: Az imént utalt arra, hogy a Viresol és a Kall Ingredients is jelentős részben a külpiacokra alapozza tevékenységét. Mennyire tartja versenyelőnynek, hogy GMO-mentes alapanyagokat dolgoznak fel?

T. A.: A magyar agrárgazdaság GMO-mentességét kifejezett versenyelőnyként értékelem, amely az európai piacon az előállított mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek többletértéket ad. Tény azonban, hogy ez a mi esetünkben ma kevéssé érvényesíthető az árakban. Az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy vevőink elismerik termékeink minőségét, és ez jó alapot nyújthat ahhoz, hogy a prémiumszintet reprezentáló GMO-mentesség a későbbiekben az értékesítési árakban is kifejeződjön.


A.: A közelmúltban zárult 79. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) a Kall Ingredients kukoricacukor terméke élelmiszeripari nagydíjat kapott. Mivel érdemelték ki ezt az elismerést?

T. A.: Olyan termékről van szó, amelynek fruktóztartalma extra magas, 95 százalék feletti. Jelentős innovációról beszélhetünk, mivel ilyen kukoricacukrot ma egyetlen versenytársunk sem képes előállítani. E terméket az élelmiszeripar sok ágazatában fel lehet használni, így például a konzerv- vagy az üdítőital-gyártásban is. A most díjat nyert kukoricacukrot Magyarországon is forgalmazzuk, de elsősorban a német felhasználók "haraptak rá", mert ilyen magas fruktóztartalmú, kukoricából származó folyékony termék eddig nem volt a piacon.

A.: Melléktermékekként a visontai és a tiszapüspöki cég is gyárt olyan takarmányokat, amelyek előállítására korábban más nagy gabonafeldolgozók is ráálltak. Mekkora ma a konkurencia a hazai takarmánypiacon?

T. A.: A hazai takarmányozásban már most is jelentős a részesedésünk, amelyet annak is köszönhetünk, hogy új takarmánytípusokkal léptünk a piacra. Visontán egy kisebb takarmánykeverő üzemet is létesítettünk, amely alkalmas különböző premixek és más termékek előállítására. Az itthoni értékesítés mellett megtaláltuk azokat az exportpiacokat is, ahol takarmányozási termékeinket eladhatjuk. Így nem csak Visontáról, hanem Tiszapüspökiből is exportálunk takarmányokat.

A.: Mind a Viresol, mind a Kall Ingredients több tízmilliárd forintos beruházással jött létre az elmúlt években. A működés beindításával szükségesnek látszanak-e további fejlesztések?

T. A.: Visontán a módosított búzakeményítők felé indultunk el. Több terméket a jövő év első felében kezdünk gyártani, de van nagyon új, még kísérleti fázisban vagy épp szabadalmi eljárás alatt álló termék-innovációnk is. A búzakeményítőnél szinte végtelen számú terméklehetőség kínálkozik a módosítások miatt, de a lehetőségek kiaknázásához további fejlesztésekre - például eszköz- és technológia-beszerzésekre - van szükség. Nem titkolt célunk, hogy Visontán létrehozunk egy K+F központot is alkalmazástechnológiai laborokkal és konyhákkal, ahol még jobban felgyorsíthatjuk az innovációs tevékenységet. Tiszapüspökiben is folyamatosan bővítjük a termékportfóliót, így jelenleg is több futó beruházásunk van. A termékkiszolgálások gyorsítása érdekében bővítjük logisztikai hátterünket, megduplázzuk töltőkapacitásunkat és megnöveljük raktározási lehetőségeinket is. Emellett belekezdtünk több nagy volumenű projektbe is. Ennek eredményeként 2022-ben már kukoricából előállított keményítő termékeink is elérhetők lesznek a piacon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13