2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Káosz a meggypiacon? - Az idei szezontól rendet tennének

Kötelezően szerződést kell kötniük egymással ezután a termelőknek és a feldolgozónak-felvásárlónak, ha a friss meggyet Magyarországon kívánják értékesíteni. A magyarországi értékesítésre irányuló szerződést a friss meggy feldolgozásáig írásba kell foglalniuk a feleknek.
 
 

A szerződés megkötésére a feldolgozónak vagy a felvásárlónak kell írásbeli ajánlatot tennie a termelőnek, és az ajánlathoz a feldolgozó vagy a felvásárló hat hónapig kötve van - derül ki a kormány parlamenthez benyújtott törvényjavaslatából.. A friss meggy magyarországi értékesítésére irányuló szerződést a feldolgozásig kell írásba foglalni. A határozott időre szóló szerződést legalább egy éves időtartamra kell megkötni, a határozatlan idejűt pedig rendes felmondással egy éves felmondási idővel lehet megszüntetni.

A kötelezettség betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Amennyiben a kötelezettség megszegését állapítják meg, egy hónapos határidő kitűzésével felhívja a feleket a teljesítésre. Ha a felek a határidő elteltével sem teljesítik a kötelezettségeiket, akkor a mezőgazdasági igazgatási szerv szankciót alkalmaz. Ez a szövetkezetekre és a gazdasági társaságokra egyaránt vonatkozik. Ha a felek között nem jön létre a szerződés, akkor a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara jogosult a közvetítésre.

A friss meggy piacán az elmúlt években kedvezőtlen folyamatok voltak tapasztalhatók. Ennek kiküszöbölésére az Európai Parlament és a Tanács lehetőséget biztosít a tagállamok számára, hogy a meggyre vonatkozóan is kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását, valamint a szerződéses ajánlattételt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben