2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Kiszárad a Balaton?

A Balaton kiszáradásától tartanak egyes vízügyi szakértők, ugyanis hetek óta hetven centiméter a vízállás, csapadék alig esik, a zsilipkapuk pedig zárva vannak.
 
 

Bár számos szakember szerint a természetre kell bízni a Balaton kiszáradásának gondját, hiszen eddig sem történt visszafordíthatatlan baj, mások szerint másfél évtized múlva megkezdődhet a teljes kiszáradás.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Balaton vízállása nem először ilyen szélsőséges, 1879-ben például 195 centiméter volt a víz szintje, míg 2003-ban összesen 27 centiméter.

Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a szabályozási szintet nem szabad 110 centiméter fölé emelni, mert az veszélyeztetné a parthoz közeli útszakaszokat illetve a vasutat, és hozzátette, a jövő hétre már mondanak esőt, a kiszáradás gondját pedig szerinte is elrendezi a természet.

Laki István, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője kifejtette, hogy valóban jelentősen csökkent 2011-ben a Balaton legnagyobb (nyugati) vízgyűjtőjében a csapadék, azonban két év alatt kiegyenlítődhet az évi átlagos 6-700 mm, optimálisnak mondható csapadékmennyiség. A 70 centis vízállást ő is aggasztónak tartja, de hozzáteszi, hogy a vízügyi szakemberek többsége nem támogatja a mesterséges vízpótlás lehetőségét - írja az Agroline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben