2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Kiszivárgott: váratlan döntést hozhat Fehéroroszország a korábbi importtilalmakról

Lengyel kereskedőcégek és belarusz sajtóforrások egybehangzó véleménye szerint hamarosan helyreállhat a Fehéroroszországba irányuló lengyel almaexport. Egyes közlések szerint a fehérorosz minisztertanács úgy döntött, újból engedélyezi egyes termékcsoportok „ellenséges országokból” - amelyekkel szemben Lukasenka elnök 2022. január 1-jén embargót rendelt el - származó importját.
 
 

A belarusz médiában megjelent közlések szerint a fehérorosz minisztertanács olyan döntést hozott, miszerint újból engedélyezi egyes termékcsoportok „ellenséges országokból” származó importját. Az „ellenséges országok” azok az államok, amelyekkel szemben Lukasenka elnök 2022. január 1-jén embargót rendelt el. Külön kérésre a belarusz információforrások megerősítették, hogy az importtilalom eltörlése a lengyel almára is vonatkozik. A mostani enyhítés az alábbi zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik: alma, körte, cukkini, padlizsán, frisspiaci paprika, saláta, rukkola, mángold és spenót - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ezt az egyelőre nem hivatalos információt kereskedőcégek és termelői csoportok is megerősítették, hozzátéve, hogy már érdeklődtek is náluk fehérorosz partnerek. Az embargó részleges feloldása azért nem tekinthető biztosnak, mert még nem jelent meg a hivatalos belarusz weboldalakon, ám december végén és január elején az embargó hatályba léptetését is csak a helyi lapokban közölték. Fontos megjegyezni azt is, hogy még a belarusz kormányzat sem rejtette véka alá, illetve nem igyekezett eltitkolni, hogy az embargó komoly élelmiszer-ellátási nehézségeket okozott az országban, olyannyira, hogy a sajtó kérdéseire válaszolva ezt még a hatóságok képviselői is elismerték.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben