2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Élelmiszer

Leáldozott az eddig ismert tartós tejeknek? Ez az újítás mindent megváltoztathat

Egy új technológia segítségével pasztőrözés, azaz hőkezelés nélkül frissen tartható a tehéntej akár 60 napig. Az ausztrál újítás jelentősen megváltoztathatja az exportpiacot is, a tej eltarthatóságának növelése ugyanis lehetővé teszi, hogy repülő helyett akár hajóval szállítsák a tejet Ausztráliából például Japánba vagy Kínába.
 
 

Egy ausztrál cég olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel 60 napig frissen tartható a tehéntej, és ezt követően is biztonságosan fogyasztható az emberek számára - írja a www.independent.ie. Az innovációt eddig csak a tehéntejen próbálták ki, de a fejlesztők szerint több állat tejénél - kecske, juh - is alkalmazható lehet. A technológia ugyanakkor az egész exportpiacot megváltoztathatja, a tej eltarthatóságának növelésével ugyanis repülő helyett akár hajóval is szállíthatják majd a friss tehéntejet az ausztrálok a világ minden tájára, így Japánba, Kínába, Malajziába, Szingapúrba és Indonéziába is. 

A technológia kifejlesztői szerint a tej így biztonságosabb és egészségesebb az emberek számára, azáltal ugyanis, hogy nem hőkezelik a tejet, könnyebben megőrzi természetes állapotát, ez pedig táplálkozási szempontból is hasznosabbá teszi. Pasztőrizálás során ugyanis a tejet hosszabb ideig (legalább 15 másodpercig) viszonylag alacsony hőmérsékleten (legalább 72 fokon) tartják, majd 6 fokra hűtik. Ezzel az eljárással az a probléma, hogy míg a melegítéssel valóban elpusztulnak a baktériumok, és biztonságosan fogyasztható lesz a tej, eltűnnek belőle olyan fontos tápelemek, mint a májfunkció és a csontfejlődés alapvető enzimje, valamint csökken a tej B2 és B12 vitamin szintje is.

Az ausztrálok szabadalmaztatott eljárása az egyetlen olyan ismert módszer jelenleg, amely megöli a tejben a Bacillus cereus-t, ami egy olyan baktérium, amely hányást és hasmenést okozhat. A technológia lényege tehát, hogy elpusztítja a tejből a káros anyagokat, emellett azonban lehetővé teszi a hosszabb tárolást.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu