2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Élelmiszer

Magyarországon is bővült a Natura 2000 természetvédelmi területe

18800 négyzetkilométerrel növekedett Európa természetvédelmi területének, a Natura 2000-nek nagysága. Ebből mintegy 17 ezer négyzetkilométer tengeri terület, és főként az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban, Görögországban, Cipruson és Olaszországban található.
 
 

A hálózat így jelenleg Európa szárazföldi területeinek majdnem 18 százalékát fedi le, a tengereken pedig több mint 145 ezer négyzetkilométert foglal magába. A Natura 2000 hálózatot Európa legértékesebb, veszélyeztetett állat- és növényfajainak és élőhelyeinek megóvása céljából, valamint a biológiai sokféleség pusztulásának megállítására és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésére hozták létre - írja a piacesprofit.hu.

A mostani bővítésekben a legnagyobb szerepet az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium, Görögország, Ciprus, Magyarország, Litvánia és Olaszország játszotta.

Janez Potoènik, európai környezetvédelmi biztos nyilatkozatában kifejtette, hogy a Natura 2000 hálózat a biodiverzitás csökkenése elleni küzdelemben jelenleg a leghatékonyabb eszközök egyike, az európai tengerek szélesebb körű védelme pedig különösen üdvözlendő. A védett területek menedékül szolgálnak Európa számos ritka és veszélyeztetett fajának.

Az atlanti régióban Egyesült Királyság részéről új területként csatlakozott a hálózathoz kilenc hidegvízi korallzátony, köztük a Rockall-sziget korallzátonyai, amelyek kiemelten fontosak a biológiai sokféleség szempontjából.

E bizottsági határozatok elfogadása fontos lépést jelent a Natura 2000 hálózat 2012-ig tervezett létrehozásának teljesítése felé, amely a Bizottság által ebben az évben elfogadott, biológiai sokféleségre vonatkozó új európai uniós stratégiába foglalt javaslatok egyik központi tevékenységét jelenti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu