2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Élelmiszer

Magyarországon is bővült a Natura 2000 természetvédelmi területe

18800 négyzetkilométerrel növekedett Európa természetvédelmi területének, a Natura 2000-nek nagysága. Ebből mintegy 17 ezer négyzetkilométer tengeri terület, és főként az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban, Görögországban, Cipruson és Olaszországban található.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hálózat így jelenleg Európa szárazföldi területeinek majdnem 18 százalékát fedi le, a tengereken pedig több mint 145 ezer négyzetkilométert foglal magába. A Natura 2000 hálózatot Európa legértékesebb, veszélyeztetett állat- és növényfajainak és élőhelyeinek megóvása céljából, valamint a biológiai sokféleség pusztulásának megállítására és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésére hozták létre - írja a piacesprofit.hu.

A mostani bővítésekben a legnagyobb szerepet az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium, Görögország, Ciprus, Magyarország, Litvánia és Olaszország játszotta.

Janez Potoènik, európai környezetvédelmi biztos nyilatkozatában kifejtette, hogy a Natura 2000 hálózat a biodiverzitás csökkenése elleni küzdelemben jelenleg a leghatékonyabb eszközök egyike, az európai tengerek szélesebb körű védelme pedig különösen üdvözlendő. A védett területek menedékül szolgálnak Európa számos ritka és veszélyeztetett fajának.

Az atlanti régióban Egyesült Királyság részéről új területként csatlakozott a hálózathoz kilenc hidegvízi korallzátony, köztük a Rockall-sziget korallzátonyai, amelyek kiemelten fontosak a biológiai sokféleség szempontjából.

E bizottsági határozatok elfogadása fontos lépést jelent a Natura 2000 hálózat 2012-ig tervezett létrehozásának teljesítése felé, amely a Bizottság által ebben az évben elfogadott, biológiai sokféleségre vonatkozó új európai uniós stratégiába foglalt javaslatok egyik központi tevékenységét jelenti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu