2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Élelmiszer

Másfél millió magyar ivóvize arzénnal szennyezett

120-130 milliárd forintba kerül a magyarországi, arzénnel szennyezett ivóvizű települések megtisztítása, ezért a kormányzat uniós források lehívását kezdeményezi - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán.
 
 

Magyarországon jelenleg mintegy 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz. 400 olyan település van, ahol arzénes a víz, és további 420, ahol az arzénon túl más anyagok is szennyezik az ivóvizet.

Illés Zoltán a Magyar Víztisztító Konzorcium fórumán hangsúlyozta, hogy mivel Magyarország nem tudott megfelelni az EU víz irányelveinek 2009 végig, halasztást kért, a beruházások befejezésének új dátuma pedig várhatóan 2015. június 30.

Mivel az érintett önkormányzatok nem tudták vállalni a szükséges önerő kigazdálkodását, az állam átvállalta ezt. Illés hozzátette, azon technológiák igénybevételét szorgalmazzák, amelyek megvalósításával a haszon az országban marad, az uniós előírásoknak pedig mindenben eleget kell tenni. Ez alapján a korábban engedélyezett literenkénti 50 mikrogramm helyett az ivóvíz arzéntartalmát 10mikorgramm /literre kell csökkenteni.

Fontos tudni, hogy hazánkban az ivóvíz arzénszennyeződése természetes eredetű: a szervetlen vegyületek a mélységi kőzetekből kerülnek elő, azonban a vizsgálatok szerint ezek is károsak az egészségre, illetve rákkeltő hatásúak - számol be a agrarhirek.hu

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu