2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Élelmiszer

Megtáltosodott a húsiparban a Kométa

6 milliárd forinttal növelte árbevételét tavaly a kaposvári Kométa 99' Zrt., adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot. Az elmúlt négy évben a cég forgalma megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A társaság tavaly a 2015-ösnél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részaránya 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba jutnak el. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

A Kométa 2015-ben az előző évinél 5 milliárddal magasabb árbevételt és több százmillió forint nyereséget könyvelhetett el, azt megelőzően azonban éveken át veszteséges volt, eredményei a gazdasági válság kezdete óta romlottak. A céget a tulajdonosok pótbefizetéssel, tőkeemeléssel többször segítették.

Kaposvári székhelyén és budapesti telephelyén a Kométa jelenleg több mint 700 embert foglalkoztat, a létszám 53 százalékkal magasabb a négy évvel korábbinál. Az elmúlt 10 évben a cég mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és csontozó üzemet, valamint jelentős beruházásokat hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben is.

A Kométa hosszú évekig két olasz húsiparos család tulajdonában volt, majd 2013-ban Kaposvár önkormányzata 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre. Ekkor az olasz tulajdonosok is 1 milliárd forintos további tőkeemelést hajtottak végre. A város a dolgozók és a beszállítók, azaz 900 család érdekében határozott erről a lépésről, és pénzügyi befektetői hozamgaranciát, valamint megfelelő, a biztonságát védő döntési kompetenciát kért.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu