2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Most kiderül, mennyit okultak a multik! 280 terméket vesznek nagyító alá

Újabb, kiterjedtebb ellenőrzés-sorozatot indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyé­ben. Három éven át három országban 280 terméket fognak vizsgálni – tudta meg a Magyar Nemzet. Ha kiderül a turpisság, nagy büntetés jöhet!
 
 

A projekt részeként három éven át három országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják majd. Az ellenőrzés folyamatába a gyártókat is bevonják, a kiválasztott termékeket pedig laboratóriumi mérésekkel, érzékszervi vizsgálatokkal is összehasonlítják. Mivel az idén Brüsszelben elfogadták a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv módosítását – amely lehetőséget biztosít a tagállami szankciók bevezetésére –, ezért az ellenőrzések további turpisságokra derítenek fényt, itthon is szigorú fellépésre számíthatnak az érintettek.


A multinacionális élelmiszergyártók tisztességtelen gyakorlatára két évvel ezelőtt derült fény. Akkor a magyar és a szlovák hatóságok által elvégzett vizsgálatok számos termékben találtak különbségeket, a legtöbb esetben pedig kiderült, hogy a nyugati országok kínálatában szereplő áruk jobb minőségűek, mint amilyenekkel a magyar, illetve a szlovák boltokban találkozhatnak a vásárlók. Az ellenőrzések eredményének híre bombaként robbant a közösségben, és minden eddiginél erősebb összefogást kovácsolt az unió keleti felében. Az élelmiszerek azonos minőségének biztosítása mellett állt ki Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária és Görögország is.

A visegrádi országok és más közép-európai tagállamok összefogásának köszönhetően sikerült elérni, hogy a bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, amely lehetővé teszi a termékek kettős mércéje elleni fellépést. A módosítás alapján az emberek

megtévesztésének minősül, ha a gyártók eltérő összetételű termékeket azonosként hoznak forgalomba a közösség egyes tagállamaiban.

Természetesen lehetnek olyan okok, amelyek indokolttá tesznek különbségeket az egyes piacokra kerülő áruk összetevői között, ugyanakkor ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson is.

Ez év májusában a cseh kormány módosította az élelmiszertörvényt, így Csehországban már tilos az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása. A jogszabály megsértéséért a mezőgazdasági tárca javaslata alapján akár ötvenmillió koronával (650 millió forint) is büntethetik az érintetteket. Hasonló szabályozás életbe léptetésén gondolkodnak a románok is. A bukaresti szenátus által elfogadott törvénytervezet alapján az üzleti forgalom négy százalékáig terjedő bírsággal büntetnék azokat a cégeket, amelyek azonos márkanév alatt a másutt forgalmazottnál gyengébb minőségű termékeket értékesítenek.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu