Nagy fogás: több mint egy tonna gyanús élelmiszert foglaltak le (videó)

agrarszektor.hu
Összesen több mint 1300 kilogramm élelmiszert foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen tartott ellenőrzés során. A termékek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek - többek között füstölt húskészítmények - is akadtak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyszerre két helyszínen tartottak közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság Rendészeti Főosztálya, valamint a Nébih szakemberei március 9-én. A vizsgálat, amit a NAV felderítő, kockázatelemző munkája előzött meg, egy cég kállósemjéni, valamint egy egyéni vállalkozó nagykállói kereskedelmi egységét érintette - írja közleményében a Nébih. 

A kállósemjéni helyszínen élelmiszeripari tevékenységre alkalmatlan épületekben, kolbászok és sertéshúsok füstölése, pácolása, valamint sertészsír és tepertő készítése zajlott, emellett fagyasztott sertés- és baromfitermékeket is találtak az ellenőrök. Az élelmiszerek az ügyfél elmondása szerint a család vállalkozásában működtetett húsboltból származtak. A helyszínen fellelt, összesen 1169,5 kilogramm élelmiszer azonban jelöletlen volt és nyomon követési dokumentációt nem vezettek az egységben, ezért a termékek eredetére vonatkozó nyilatkozatot nem lehetett igazolni.

A nagykállói ellenőrzött vállalkozás "hentesáru szaküzlet és élelmiszer vegyesbolt" volt. Itt elsősorban az élelmiszer tárolására vonatkozó élelmiszerhigiéniai hiányosságokat tapasztaltak a Nébih szakemberei. Emellett az egységben 72 tétel, összesen 169,6 kilogramm lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá nem nyomon követhető élelmiszert is találtak a szakemberek. Az élelmiszerek között jelentős mennyiségben voltak édesipari termékek és húskészítmények is, amelyeket a hatóság a helyszínen azonnali hatállyal kivont a forgalomból, ismételt forgalomba hozatalukat megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az ellenőrzésről az alábbi videó készült:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02