2020. december 1. kedd Elza

Hírek - Élelmiszer

Nem állnak le - Újabb gyanús élelmiszereket égettek el

Két zöldségtételt is megsemmisített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Heves megyében. Nyolc tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg egy 450 kilogrammos, lengyel származású burgonyatételben az úgynevezett gyűrűsrothadás betegséget mutatták ki. A Nébih a jövőben is fokozottan vizsgálja a zöldségeket és gyümölcsöket.
 
 

A NÉBIH Heves-megyei ellenőrei egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban tíz tonna káposztát találtak, ebből nyolc tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben - közölte a Nébih. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ezért a tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Fotó: nebih.gov.hu

Az előírásokat kijátszó zöldség-és gyümölcskereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amelyeknél fenn áll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Ez történt egy egri forgalmazó esetében, aki nem tudta igazolni a 450 kilogramm, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A tételt égetéssel semmisítették meg.

Fotó: nebih.gov.hu


Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, és a tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu