Nem állnak le - Újabb gyanús élelmiszereket égettek el

agrarszektor.hu
Két zöldségtételt is megsemmisített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Heves megyében. Nyolc tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg egy 450 kilogrammos, lengyel származású burgonyatételben az úgynevezett gyűrűsrothadás betegséget mutatták ki. A Nébih a jövőben is fokozottan vizsgálja a zöldségeket és gyümölcsöket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NÉBIH Heves-megyei ellenőrei egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban tíz tonna káposztát találtak, ebből nyolc tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben - közölte a Nébih. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ezért a tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Az előírásokat kijátszó zöldség-és gyümölcskereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amelyeknél fenn áll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Ez történt egy egri forgalmazó esetében, aki nem tudta igazolni a 450 kilogramm, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A tételt égetéssel semmisítették meg.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, és a tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13