Óriási a harc a nemzetek között: ezeken az élelmiszereken vitázik a fél világ

Óriási a harc a nemzetek között: ezeken az élelmiszereken vitázik a fél világ

agrarszektor.hu
Bordói, portói, tokaji, camembert vagy rokfort - rengeteg élelmiszeripari termék azonosult a köznyelvben is egy-egy földrajzi egységgel, tájjal, településsel. Az unió igyekszik egy komoly rendszerben szabályozni a vitás kérdéseket, de azok száma nem csökken, inkább csak nő. Bizonyos földrajznevekről egy élelmiszeripari termék (jellemzően italok, sajtok) jutnak azonnal az eszünkbe. A bordói (a francia Bordeaux borai), a portói (a portugál Porto termékei), vagy a konyak (Cognac), esetleg a champagne már teljesen intézményesült, de a camembert vagy a rokfort is egy településről kapta a nevét, ahogy a sörgyártásban ismert pilseni típus (Plzeò) vagy königsbergi (a mai Kalinyingrád) is hasonlóképpen bevett kifejezés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meg lehet érteni, hogy egyes környékek folyamatosan harcot vívnak azért, hogy megvédjék a termékeiket, igaz, mások meg elterjedhetnek. Párizs mintha nem járná a világ húsipari cégeit, hogy ne gyártsanak párizsit, Milánó nem tiltatja le az étlapokról a milánóit, magyar gyártóktól is kapunk a boltban bécsi virslit vagy prágai sonkát - írja a Telex.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Persze, más is kicsit a helyzet, a bordói önmagában bort jelent, a "bécsi" kifejezés viszont messze nem egyértelműen a virslire utal. Itthon ezt a legkomolyabb, egy az egyben határozottan összepárosítható szintet talán egyedül a "tokaji" hozza. Hazánkban mindenki tudja, hogy van "badacsonyi" meg "egri" finom bor, de a bor nélkül már nem feltétlenül jutna eszünkbe a városról a termék, ahogyan például a hagymára sem mondjuk önmagában, hogy de ennék egy kis makóit. Azonban bőven akadnak az unióban olyan ételek, ahol nagyon komolyan veszik, hogy hol készült a termék. Többek között ilyen például (sajtokra vetítve):

  • a parmigiano-reggiano (magyarosan parmezán, jelentését tekintve pármai),
  • a camembert, amely az azonos nevű normandiai faluról van elnevezve, és nyers tehéntejből készül, adott méretben, ugyanolyan fadobozban hozzák forgalomba,
  • a gorgonzola (ez egy olasz falu volt, ma már Milánó közigazgatási területe),
  • vagy a roquefort kéksajt, amelyhez például az kell, hogy a sajtot egy bizonyos juhfajta tejéből készítsék, és a franciaországi Aveyron régióban, Roquefort-sur-Soulzon város közelében található természetes barlangokban kell érlelni, ahol megterem a penicillium roquefort penészgomba.

    EZ IS ÉRDEKELHET

A véget nem érő viták 

Nem meglepő módon a nevezetes termékekért állandóan nagy viták alakulnak ki városok, régiók, országok között, míg a mi esetünkben leginkább csak kisebb közismert viták voltak, a "tokaji" névhasználata körül magyar-szlovák csatározás volt, a pálinka pedig inkább magyar-román vitákat szült. A horvátok és a szlovének között is komoly veszekedések voltak, méghozzá a kranji kolbászon, a teran boron, de még a lipicai ménesen is alaposan vitáztak. Igen hosszú csata volt a halloumi sajtért is, amely egy ciprusi sajt, de egyéb országokban - például Görögországban, Törökországban és Bulgáriában - is népszerű. Ám, hogy még cifrább legyen a kép, a sziget törökök lakta és görögök lakta része is magának követelte, így már talán annyira nem is meglepő, hogy elképesztőpen hosszú küzdelem zajlott, amit végül a "görög" Ciprus nyert.

A helyzetet sokszor rendkívüli kérdések is bonyolítják, ánizspálinkát mindenhol csinálnak Dél-Európában, itt a görögök az ouzo nevet ugyan le tudták védetni, de ugyanazt a terméket mindenféle egyéb névvel (például raki) máshol is gyártják, más néven védik le. De az is előfordul, hogy egy népet a történelemben "arrébb pakoltak", így a védett termék is mehet vele, vagyis nem a hely, hanem a nép vitte tovább, a már említett példával: az orosz Kalinyingrád régi, német neve Königsberg volt, a Königsberger ma is német név, nem orosz.

De azt, hogy milyen bonyolult helyzetek alakulhatnak ki, a híres Budweiser-vita kiválóan tükrözi: mikor az Egyesült Államokba nagy számban érkeztek a "sörös" németek, őket akarta kiszolgálni az AB serfőzde, és Budweiser nevet adott a termékének. Később viszont a cseh Èeské Budìjovicében is alakult egy sörgyár, amelyik a Budìjovický Budvar nevet adta először a sörének, majd a város német nevét (Budweis) felvéve, elkezdte ő is használni a Budweiser nevet is, és a két cég évtizedeken át pereskedett. Mindenesetre Kijev szerencsére nem tiltotta le a jércemellet, Frankfurt a róla elnevezett levest vagy Lyon a pirított hagymát.

A magyarországi helyzet

Egy nemrégiben kiadott közlemény alapján Magyarország az EU 27 tagállama között jelenleg az erős középmezőnyben, a 9. helyet foglalja el az oltalmak száma tekintetében, a legnagyobb királyok a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamok, így Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália és Németország. Természetesen Magyarország is nagyon büszke a konyhájára, így a cél, hogy ezen behozhatatlan hatos után hamarosan mi legyünk a hetedikek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A védett boraink és a pálinkáink természetesen az ismert régiókat és fajtákat fedik le, ez talán nem tartalmaz annyi meglepetést, mint a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek köre. Ha minden rendben halad, hamarosan a medgyesi dinnye, a jászsági nyári szarvasgomba, esetleg az őrségi tökmagolaj is befuthat a szegedi szalámi, csabai és gyulai kolbász, makói vöröshagyma és a kalocsai paprika mellé. Dinnyében az embernek heves és Csány jut inkább eszébe, de a nevezetes Medgyesről annyit, hogy nem a romániai városról, hanem a Békés megyei Medgyesegyházáról van szó, csak rövidítve. Mint kiderült, az őrségi tökmagolaj nemcsak nagyon finom, de egészséges is, főleg urológiai problémák orvoslója, természetes vizeletszabályozó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?