2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Élelmiszer

Sok szabálytalanság a balatoni halsütödékben

Négy nap alatt 13 balatoni halsütödét ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, amelynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. Egy helyen a tevékenységet is korlátoztak, két helyen pedig azonnal felfüggesztették a működést.
 
 

Június utolsó napjaiban a NÉBIH felügyelői 13 Balaton környéki halsütödét ellenőriztek. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is – derül ki a NÉBIH közleményéből.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt, 5 helyen pedig kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben azonban súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, amelyek közül  egy esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig.

Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kilogramm halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1 175 000 forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői. Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek - közölte a hatóság.

Ezek voltak a legjobb sütödék
Az ellenőrzések mellett érzékszervi bírálatot is tartott a NÉBIH, és pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is. A hivatal kedveltségi rangsorát a laikus tesztelők összesített pontszámai alapján állították össze, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje, az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.


A helyszíni szemléken a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor

a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő.

 A többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben