2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Száznál is több pince egy helyen: itt van minden, amit a Tokaji borvidékről tudni kell

Megjelent a TokajKalauz eddigi legátfogóbb, negyedik kiadása. A kétnyelvű kötet a teljesség igényével mutatja be a történelmi borvidék látnivalóit és programjait a legizgalmasabbnak értékelt pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és a legszebb kirándulóhelyeken át a legjobbnak ítélt szálláshelyekig.
 
 

A 2014 óta frissülő, független kalauz a borvidék mindenkori pillanatképét igyekszik rögzíteni, benne a régió sokszínű látnivalóival, ügyelve arra, hogy ne csak a borkedvelők kapjanak hasznos útmutatást a környékről indulás előtt - közölte az MTI-vel a szerző. Ripka Gergely kiemelte, hogy a kötet a Bodroghoz és a Tiszához köthető programokat és látnivalókat is ajánl, a kirándulni vágyók pedig a tíz legszebb kilátással rendelkező történelmi dűlőn túl a Zemplén várai és természeti csodái közül válogathatnak.

A gasztronómia iránt fogékonyak számos sajtműhely, kávépörkölő, lekvármanufaktúra, pékség, pálinka-, sőt sörfőzde felé is vehetik az irányt a TokajKalauzzal, akik pedig egy teljes hetet töltenének el Hegyalján, azoknak egy változatos, hétnapos programajánló is segít tartalmasan megtervezni az ott töltött időt. A friss kötetben három újabb borászat kapott csillagos értékelést, és a sok látnivaló mellett immár több mint 150 meghatározó, kortárs pincészetet ismerhetnek meg az olvasók. Ripka Gergely emlékeztetett arra, hogy Tokaj-Hegyalja számos elismert borászatát vezetik nők, az idén is szerzői gondozásban megjelenő kiadást ezért a Tokajért dolgozó nőknek ajánlja: a felvidéki születésű hegyaljai borász, Bodó Judit (Bott Pince) mellett Caroline Gilby brit Master of Wine (nemzetközi borszakértő) is mélyinterjúban mesél a tokaji borok szerepéről a világ borpiacán.

Emellett rendezvénytippek, évjárat-értékelő, toplisták, kóstolási jegyzetek és infografikák mutatják be a sajátos tokaji bortípusokat, és számtalan táji és pincefotó is színesíti a kiadványt. Külön fejezet tekinti át a tokaji aszú 500 éves történelmét, kóstolási jegyzetek, az elmúlt évtizedek jelentős referenciaborait felvonultató borkatalógus és a kiemelkedő birtokok csillagozása is segít eligazodni a hegyaljai borok iránt érdeklődőknek. A TokajKalauz előző kiadása idén a Gourmand International Awards Best in the World négy döntőse közé került az Európai boros könyvek kategóriában, Ripka Gergelyt pedig a Vinum Praemium Alapítvány nemrég a Borászok Barátja díjra jelölte (mindkét elismerést júniusban ítélik oda).

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu