2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Élelmiszer

Tavaly 5,3 milliárd liter bort készített egyetlen európai ország

Az olasz borok legnagyobb kedvelői a németek és az amerikaiak, de az angoloknál is több mint 600 millió liter bor landol minden évben. Kérdés, mi lesz a Brexit után. Maguk az olaszok leginkább a spanyol borokat szeretik, de a magyar borok is rajta vannak a kereskedőik térképén. Az olasz Enologists Association adatait az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) összesítette.
 
 

Az olasz Enologists Association adatai szerint 2018-ban 5,3 milliárd liter bor készült Itáliában, amihez a rendkívül jó időjárás is hozzájárult. Az azt megelőző évben ugyanis csak 4,2 milliárd liter volt az elkészített mennyiség. A tavalyi új rekord a világ elsőszámú bortermelőjévé emelte Olaszországot. A fogyasztás azonban évek óta hanyatlik az országban, részben az életstílus változása, részben az alkoholfogyasztás elleni kampányok miatt. Míg a hetvenes években fejenként és évente 110 liter bort nyakaltak be az olaszok, addig 2007-ben már csak 45 litert, tíz évvel később pedig már csak 33 litert. A helyiek továbbra is az olasz borokat keresik a boltokban, eközben figyelnek a minőségre, de az árra is.

Olaszország az utóbbi években rendre 3,9-4,2 milliárd liter bort exportált a külpiacokra, ebből 1,1 milliárd liternyi nedű - azaz a teljes mennyiség negyede - Németországba került. A második legnagyobb felvevőpiac az Egyesült Államok mintegy 650 millió literrel, őt szorosan követi az Egyesült Királyság bő 600 millió literrel. Kérdés, a Brexit után ez a mennyiség hol találja majd meg a piacát. Érdekes, hogy még a kényes franciák is vesznek olasz borokat, nagyjából 200 milló literes mennyiségben.

Maguk az olaszok leginkább spanyol borokat vásárolnak a nemzetközi piacon, mintegy 300 millió litert. A francia könnyű borokról nem lehet túl jó a véleményük, mivel a 200 millió literes exportot csak 40 millió liternyi importmennyiséggel viszonozzák. Megjegyezzük, hogy az USDA összesítésében Magyarország olyan kicsi célpont az olasz exportőrök célkeresztjében, hogy nem tartották érdemesnek feltüntetni, a behozatal szempontjából azonban rákerültünk a térképükre:

2017-ben már 5 millió liternyi bort exportáltunk az olaszoknak, amivel magunk mögé utasítottuk a portugálokat is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu