Tavaly 5,3 milliárd liter bort készített egyetlen európai ország

agrarszektor.hu
Az olasz borok legnagyobb kedvelői a németek és az amerikaiak, de az angoloknál is több mint 600 millió liter bor landol minden évben. Kérdés, mi lesz a Brexit után. Maguk az olaszok leginkább a spanyol borokat szeretik, de a magyar borok is rajta vannak a kereskedőik térképén. Az olasz Enologists Association adatait az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) összesítette.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az olasz Enologists Association adatai szerint 2018-ban 5,3 milliárd liter bor készült Itáliában, amihez a rendkívül jó időjárás is hozzájárult. Az azt megelőző évben ugyanis csak 4,2 milliárd liter volt az elkészített mennyiség. A tavalyi új rekord a világ elsőszámú bortermelőjévé emelte Olaszországot. A fogyasztás azonban évek óta hanyatlik az országban, részben az életstílus változása, részben az alkoholfogyasztás elleni kampányok miatt. Míg a hetvenes években fejenként és évente 110 liter bort nyakaltak be az olaszok, addig 2007-ben már csak 45 litert, tíz évvel később pedig már csak 33 litert. A helyiek továbbra is az olasz borokat keresik a boltokban, eközben figyelnek a minőségre, de az árra is.

Olaszország az utóbbi években rendre 3,9-4,2 milliárd liter bort exportált a külpiacokra, ebből 1,1 milliárd liternyi nedű - azaz a teljes mennyiség negyede - Németországba került. A második legnagyobb felvevőpiac az Egyesült Államok mintegy 650 millió literrel, őt szorosan követi az Egyesült Királyság bő 600 millió literrel. Kérdés, a Brexit után ez a mennyiség hol találja majd meg a piacát. Érdekes, hogy még a kényes franciák is vesznek olasz borokat, nagyjából 200 milló literes mennyiségben.

Maguk az olaszok leginkább spanyol borokat vásárolnak a nemzetközi piacon, mintegy 300 millió litert. A francia könnyű borokról nem lehet túl jó a véleményük, mivel a 200 millió literes exportot csak 40 millió liternyi importmennyiséggel viszonozzák. Megjegyezzük, hogy az USDA összesítésében Magyarország olyan kicsi célpont az olasz exportőrök célkeresztjében, hogy nem tartották érdemesnek feltüntetni, a behozatal szempontjából azonban rákerültünk a térképükre:

2017-ben már 5 millió liternyi bort exportáltunk az olaszoknak, amivel magunk mögé utasítottuk a portugálokat is.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?