2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Élelmiszer

Újabb áfacsökkentés: eltűnik az importtej a boltokból?

Eltűnhetnek az importált tejek a magyar boltok polcairól, ha csökken az ESL és az UHT tejek áfája, és ezzel az áfacsalás egyik forrása is megszűnhet. Ha a parlament elfogadja az áfacsökkentéses javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. A forint gyengülése ugyanakkor komoly hatással van a piacra, így lehetséges, hogy a hazai feldolgozóiparnak növelnie kell majd átadó árait a kereskedők felé.
 
 

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tejek áfacsökkentése – erősítette meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tejágazati egyeztetésén. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár szerint így kiszorulhatnak az importált tejek a hazai kereskedelemből. 

A korábbi áfacsökkentéseknél a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szervezet 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, és mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban - tette hozzá.

Az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, de Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott - közölte Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. A nyerstej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul, de az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árakat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árakat.

A friss tej tavalyi áfacsökkentésének hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a friss tej eladások viszont növekedtek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu