2019. december 13. péntek Luca, Otília

Hírek - Európai Unió

EU-s csúcsszervezet: összemossák az élelmiszerminőséget a receptúrával

A „minőség” és a „receptúra” fogalma keveredik a „kettős élelmiszermércéről” folyó uniós vitában az egyik meghatározó EU-s élelmiszeripari szervezet szerint. A FoodDrinkEurope azt hangoztatja, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerekkel szemben országonként és régiónként eltérő elvárásaik vannak, és az egységes uniós piac éppen azt a lehetőséget teremti meg, hogy a változó igényeket különböző termékekkel és receptúrákkal ki lehessen elégíteni. Ha az Európai Unióban mindent standardizálnának, az élelmiszerek közötti választási lehetőség jelentősen szűkülne.
 
 

Érzelmi síkra terelődött az Európai Unióban a „kettős élelmiszerminőségről” folyó vita – jelentette ki az euractive.com-nak adott interjújában Hubert Weber, az Európai Unió élelmiszer- és italgyártóit képviselő FoodDrinkEurope elnöke. Szerinte a mai vitában összekeveredik a „minőség” és a „receptúra” kérdése, ezért a témában valamennyi érintett bevonásával párbeszédre van szükség.

Az unió 28 tagállamában differenciált az élelmiszer- és italkínálat, és ez egy-egy országon vagy régión belül is különböző lehet – állapította meg az elnök. A fogyasztóknak például eltérő igényeik lehetnek a termékek sósságát vagy édességét tekintve. Az egységes uniós piac éppen arra nyújt lehetőséget, hogy a vásárlók hozzájussanak a különböző termékekhez és receptúrákhoz. Ezért Hubert Weber szerint fontos az is, hogy az összetevőkről megfelelő jelölések tájékoztassanak a csomagoláson.

Ha az unión belül minden standardizálnának, csökkenne az élelmiszerkínálat és szűkülnének a fogyasztók választási lehetőségei – érvelt az interjúban az elnök. Az európai élelmiszergyártók – tette hozzá – komolyan veszik az egyeztetéseket és ki akarják javítani az esetleges hibákat, de csak tényszerű alapokon kívánnak vitázni. Sok eddigi tesztről derült ki ugyanis, hogy hibás és félrevezető volt, ezért a tárgyalásokból ki kell zárni az emocionális aspektusokat – szögezte le Hubert Weber.

Mint ismert, számos közép-kelet-európai uniós tagállam – köztük Magyarország – foglal állást úgy, hogy a multinacionális élelmiszergyártók ugyanolyan márkanéven rosszabb termékeket forgalmaznak a kelet-európai régióban, mint Nyugat-Európában. E véleményeket saját vizsgálatokkal is igyekeztek alátámasztani, ezek azonban nem alapultak egységes tudományos-szakmai szempontokon. Ezért az Európai Bizottság (EB) a „kettős mérce” további tagországi ellenőrzéseit nemrég kiadott iránymutatásában igyekezett egzaktabb mederbe terelni, a tagállamok és az EB képviselői pedig a közelmúltbeli pozsonyi „élelmiszercsúcson” próbáltak konszenzusosos szabályozási javaslatokat, illetve megoldásokat találni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu