2019. augusztus 19. hétfő Huba

Hírek - Európai Unió

EU-s csúcsszervezet: összemossák az élelmiszerminőséget a receptúrával

A „minőség” és a „receptúra” fogalma keveredik a „kettős élelmiszermércéről” folyó uniós vitában az egyik meghatározó EU-s élelmiszeripari szervezet szerint. A FoodDrinkEurope azt hangoztatja, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerekkel szemben országonként és régiónként eltérő elvárásaik vannak, és az egységes uniós piac éppen azt a lehetőséget teremti meg, hogy a változó igényeket különböző termékekkel és receptúrákkal ki lehessen elégíteni. Ha az Európai Unióban mindent standardizálnának, az élelmiszerek közötti választási lehetőség jelentősen szűkülne.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Érzelmi síkra terelődött az Európai Unióban a „kettős élelmiszerminőségről” folyó vita – jelentette ki az euractive.com-nak adott interjújában Hubert Weber, az Európai Unió élelmiszer- és italgyártóit képviselő FoodDrinkEurope elnöke. Szerinte a mai vitában összekeveredik a „minőség” és a „receptúra” kérdése, ezért a témában valamennyi érintett bevonásával párbeszédre van szükség.

Az unió 28 tagállamában differenciált az élelmiszer- és italkínálat, és ez egy-egy országon vagy régión belül is különböző lehet – állapította meg az elnök. A fogyasztóknak például eltérő igényeik lehetnek a termékek sósságát vagy édességét tekintve. Az egységes uniós piac éppen arra nyújt lehetőséget, hogy a vásárlók hozzájussanak a különböző termékekhez és receptúrákhoz. Ezért Hubert Weber szerint fontos az is, hogy az összetevőkről megfelelő jelölések tájékoztassanak a csomagoláson.

Ha az unión belül minden standardizálnának, csökkenne az élelmiszerkínálat és szűkülnének a fogyasztók választási lehetőségei – érvelt az interjúban az elnök. Az európai élelmiszergyártók – tette hozzá – komolyan veszik az egyeztetéseket és ki akarják javítani az esetleges hibákat, de csak tényszerű alapokon kívánnak vitázni. Sok eddigi tesztről derült ki ugyanis, hogy hibás és félrevezető volt, ezért a tárgyalásokból ki kell zárni az emocionális aspektusokat – szögezte le Hubert Weber.

Mint ismert, számos közép-kelet-európai uniós tagállam – köztük Magyarország – foglal állást úgy, hogy a multinacionális élelmiszergyártók ugyanolyan márkanéven rosszabb termékeket forgalmaznak a kelet-európai régióban, mint Nyugat-Európában. E véleményeket saját vizsgálatokkal is igyekeztek alátámasztani, ezek azonban nem alapultak egységes tudományos-szakmai szempontokon. Ezért az Európai Bizottság (EB) a „kettős mérce” további tagországi ellenőrzéseit nemrég kiadott iránymutatásában igyekezett egzaktabb mederbe terelni, a tagállamok és az EB képviselői pedig a közelmúltbeli pozsonyi „élelmiszercsúcson” próbáltak konszenzusosos szabályozási javaslatokat, illetve megoldásokat találni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu