Ezért lobbizunk! - Mit mondott Fazekas a nagyköveteknek?

agrarszektor.hu
El szeretné érni a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy az idéntől GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter háttérbeszélgetésen nagyköveteket tájékoztatott arról, hogy egész Európát mentessé kell tenni a genetikailag módosított szervezetektől (GMO).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon - mondta Fazekas Sándor nagyköveteknek rendezett, GMO-mentesség témájú háttérbeszélgetésen. Az MTI szerint átütő sikerként értékelte, hogy idén több mint négyéves tárgyalási folyamat eredményeként megszületett a GMO-k köztermesztésének tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás.

Szabadon dönthetünk

A módosítás lehetővé teszi, hogy a tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. A genetikailag módosított növények termesztésének tiltása mellett más ágazatokban is komoly szerepe lehet az országok közötti együttműködésnek. Az állattenyésztésben például fontos a GMO-mentes takarmány biztosítása.

Az Európai Bizottság felmérései szerint az európai polgárok döntő többsége nem kíván géntechnológiával módosított élelmiszereket látni a tányérján - hangoztatta a miniszter. Európa országaiban ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a GMO-kal kapcsolatos óriási társadalmi elutasítottságot. Az országok közötti összehangolt, együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak. Az európai országok mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni, sőt, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthat.

Konferencia és új jelölés

Fazekas Sándor kitért arra, hogy április 16-17-én az FM kétnapos konferenciát szervez, amelynek egyik témája a GMO-mentes jelölés lesz. Szeretnék megvalósítani, hogy ettől az évtől a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03