2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Európai Unió

Ezért lobbizunk! - Mit mondott Fazekas a nagyköveteknek?

El szeretné érni a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy az idéntől GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter háttérbeszélgetésen nagyköveteket tájékoztatott arról, hogy egész Európát mentessé kell tenni a genetikailag módosított szervezetektől (GMO).
 
 

Össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon – mondta Fazekas Sándor nagyköveteknek rendezett, GMO-mentesség témájú háttérbeszélgetésen. Az MTI szerint átütő sikerként értékelte, hogy idén több mint négyéves tárgyalási folyamat eredményeként megszületett a GMO-k köztermesztésének tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás.

Szabadon dönthetünk

A módosítás lehetővé teszi, hogy a tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. A genetikailag módosított növények termesztésének tiltása mellett más ágazatokban is komoly szerepe lehet az országok közötti együttműködésnek. Az állattenyésztésben például fontos a GMO-mentes takarmány biztosítása.

Az Európai Bizottság felmérései szerint az európai polgárok döntő többsége nem kíván géntechnológiával módosított élelmiszereket látni a tányérján – hangoztatta a miniszter. Európa országaiban ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a GMO-kal kapcsolatos óriási társadalmi elutasítottságot. Az országok közötti összehangolt, együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak. Az európai országok mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni, sőt, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthat.

Konferencia és új jelölés

Fazekas Sándor kitért arra, hogy április 16-17-én az FM kétnapos konferenciát szervez, amelynek egyik témája a GMO-mentes jelölés lesz. Szeretnék megvalósítani, hogy ettől az évtől a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu