2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Európai Unió

Itt a végső döntés - Nagy csapás a GMO-kra

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl minden tagország saját hatáskörben dönthet a genetikailag módosított (GMO) növények termesztéséről. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tagállam akkor is megtilthatja a GMO -k használatát, ha azokat uniós szinten engedélyezik.A tagállami szintű tiltás bevezetésének Magyarország az élharcosa volt.
 
 

A most elfogadott rendelkezéseknek még meg kell jelenniük az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a közzétételtől számított 20 nap múlva lépnek hatályba. Ezután a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, hogy akarnak-e genetikailag módosított növényeket termeszteni, vagy nem.

Ez a rendelet tiszteletben tartja az állampolgárok, és ezen belül a termelők érdekeit is, és az eddigieknél jóval nagyobb szabadságot ad a tagországoknak - mondta Jānis Dūklavs, a mezőgazdasági tanács elnöke.

A régi szabályozás idején a tagországok ideiglenesen korlátozhatták, vagy megtilthatták a GMO használatot a területükön, de csak akkor, ha volt valami új bizonyíték arra, hogy az organizmus káros a környezetre,esetleg humánegészségügyi veszélyeket hordoz magában. Az új előírások értelmében viszont kétféleképpen is megtilthatják vagy korlátozhatják a köztermesztést. 

Itthon továbbra is él a GMO "zéró tolerancia"
A GMO-kkal szemben hazánkban továbbra is „zéró tolerancia” van érvényben. Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt is bejelentette, hogy Magyarország uniós szinten is vezető szerepet kíván betölteni a GMO ellenes küzdelemben.


Egyrészt az engedélyezéskor a tagállam jelzése alapján a kérelmező módosíthatja kérelmét annak érdekében, hogy az uniós engedély ne terjedjen ki az adott tagállamra. Azaz az eredeti kérelem hatályát módosítják, majd az ezt figyelembe vevő határozat-tervezetről hoznak döntést a tagállamok. A második opció alkalmazásakor a tagállam az engedélyezés után szabadon dönthetne a tiltásról vagy korlátozásról azzal, hogy jelzi a bizottságnak az indokait. 

A rendelet szerint döntő fontosságú, hogy azok a tagállamok, amelyek a GMO növények termesztése mellett döntenek, kerüljék a határokon túlnyúló génszennyezés kialakulásának lehetőségét. Különösen akkor, ha a szomszédos országok nem engedélyezik a szóban forgó növények termesztését.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu