2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Európai Unió

Közgazdaság után mezőgazdaság - Interjú Bognárné Kerülő Szilvia fiatal gazdával

Közgazdász-kereskedelmi végzettséggel, adminisztrátorból lett gazdálkodó Bognárné Kerülő Szilvia. A fiatal gazda támogatást is elnyert 1972-es születésű termelő 35 hektáron termeszt gabonát a Baranya megyei Szabadszentkirály, Gerde és Velény közelében. A gazdálkodás mellett két gyermeket nevel és maga végzi a munkájához szükséges adminisztrációt. Őt kérdeztük az Agrárszektor.hu fiatal gazdákkal készített interjúsorozatának legújabb állomásán.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Agrárszektor.hu: A mezőgazdaságon belül mivel foglalkozik?


Bognárné Kerülő Szilvia:
Növénytermesztéssel, azon belül is elsősorban gabonával. Búzát, árpát, szóját, kukoricát termelek, de a burgonyatermelést is tervezem. Talán már jövőre belekezdhetek, de két éven belül mindenképpen.


Asz.: 2008-ban pályázott a fiatal gazda támogatásra. Emiatt kezdett önálló gazdálkodásba?


B.K.Sz.: Nem, mindenképpen ezt szerettem volna csinálni, de ez egy jó lehetőség volt. Úgy gondoltam, megpróbálom, hátha sikerül. A támogatásból vettem 15 hektár földet és néhány gépet, erőgépet, illetve munkagépet.


Asz.: A fiatal gazda támogatáson kívül másra is pályázott már?


B.K.Sz.: Tavaly írtak ki egy géptámogatást, amit sikerült megnyernem. Megpályáztam az agrár-környezetgazdálkodási támogatást, szerencsére az is sikerült, ott is támogatták a fiatal gazdálkodókat. Egy szaktanácsadói pályázatot is nyertem.


Asz.: Ennyi siker után már megkérdezhetem: mik a tapasztalatai a pályázással kapcsolatban?


B.K.Sz.: Eddig alapvetően elégedett voltam. Az az egyetlen probléma, hogy nagyon hosszú az átfutási idő, több mint fél év telt el a pályázat megírása és a támogatás érkezése között.


Asz.: Magának írta meg a pályázatait?


B.K.Sz.: Igen, de a szaktanácsadóm is segített. Hozzá bármikor fordulhatok, előfordul, hogy napi kapcsolatban vagyunk. Az agrár-környezetgazdálkodási pályázatnál például ő mondta el, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megfeleljek a kritériumoknak. Segít a gazdasági napló vezetésében, felhívja a figyelmet a határidőkre, ha kihirdetnek egy-egy új jogszabályt, megmondja, hogy hol nézhetek utána.


Asz.: Térjünk vissza egy kicsit a gyakorlatra. Milyen volt az idei éve?


B.K.Sz.: A szélsőséges időjárás nem igazán kedvezett, de szerencsére ezen a környéken kisebb károkat okozott a földeken. A termés mégsem igazán jó, különösen az árpának volt rossz éve idén, de a kukorica és a szója szép, és ezekből remélhetőleg jó termés is várható.


Asz.: Hová adja el a gabonát?


B.K.Sz.: Kapcsolatban vagyok egy szentlőrinci értékesítő szövetkezettel és tagja vagyok a Pannon Búza csoportnak is. Termeltetési szerződéseket szoktam kötni.


Asz.: Bejött ez az értékesítési forma?


B.K.Sz.: Igen. A szüleim voltak először kapcsolatban a szövetkezettel, ők javasolták ezt nekem is, és eddig semmi baj nem volt. Rendesen fizetnek és el tudják adni a terményemet. Burgonyával viszont nem foglalkoznak, ezért ha azt is termelek majd, megpróbálok nagy- és kiskereskedőket keresni.


Asz.: A családi háttér miatt választotta a mezőgazdasági pályát?


B.K.Sz.: Elsősorban igen. Mielőtt férjhez mentem, adminisztrátorként dolgoztam, de azóta született két gyermekem, a gyes után pedig nem találtam munkát. A szüleim javasolták, hogy próbáljam meg a mezőgazdaságot, mert abban tudnak segíteni. Végül 2008-ban kezdtem önálló gazdálkodásba.


Asz.: Hogy látja most, érdemes volt belevágni? Más fiataloknak ajánlaná ezt a területet?


B.K.Sz.: Aki szeret és tud dolgozni, annak igen. Meg lehet élni belőle, ha meggazdagodni nem is igazán. Annak, aki nem szeret a négy fal közt, meghatározott munkaidőben dolgozni, hanem inkább kinn, a természetben töltené az időt és szeret is a mezőgazdasággal foglalkozni, annak ajánlanám ezt a munkát. Azt is hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy ha nincs családi háttér, rokon, ismerős, aki ezzel foglalkozik, akkor nagyon nehéz. Meg kell szerezni valahonnan a tapasztalatot, bár ezt én sem tudtam, amíg nem csöppentem bele a mezőgazdaságba. Most úgy érzem, egyelőre nagyon nehéz ez a munka, sokat kell dolgozni, de talán az évek során egyre jobban megéri majd.


Asz.: A korábbi munkájához képest is jobbnak találja a gazdálkodást?


B.K.Sz.: Igen. A mezőgazdaság tulajdonképpen szezonális munka, télen nem kell annyit dolgoznom, és akkor többet lehetek a gyerekekkel. Miattuk igazán előnyös az is, hogy nincs főnököm, önálló vagyok, én osztom be a saját időmet.


Asz.: Az adminisztrátori munka alapvetően más tudást követel, mint a gazdálkodás. Szerzett valamilyen agrárvégzettséget is?


B.K.Sz.: Igen, indultam a fiatal gazda pályázaton és ennek is feltétele volt, hogy megfelelő mezőgazdasági tudásom legyen. 2006-ban elvégeztem az ezüstkalászos, a következő félévben pedig az aranykalászos gazda tanfolyamot. Az alapokat itt megtanították. Ezután a szüleim és a testvérem közös cégénél dolgoztam, a gyakorlati tudást tulajdonképpen ott szereztem meg.


Asz.: A tanfolyamon elsajátított tudás tehát nem elég a gazdálkodáshoz?


B.K.Sz.: Nem, mindenképpen kell néhány év, talán tíz is ahhoz, hogy aki elvégzi a tanfolyamot, önállóan is tudjon gazdálkodni, döntéseket hozni. Én is mindig kikérem a szüleim véleményét, mielőtt döntök valamilyen szakmai kérdésben. A mezőgazdaságban a tapasztalat számít igazán, ezért ha olyan kártevővel vagy gyommal találkozom, amit korábban nem ismertem, akkor édesapámhoz fordulok, ő már sokat tapasztalt, segít megoldást találni.


Asz.: Az eredeti végzettségét is tudja azért hasznosítani?


B.K.Sz.: Közgazdász-kereskedelmi szakot végeztem, ami nagyon jól jön. Sok az adminisztráció, a területalapú támogatási kérelmet az Ügyfélkapun keresztül kell kitölteni, de pályázatírásnál, különféle adatlapok kitöltésénél is jól jön a szakirányú tudás. A gazdák többségének nincs ilyen végzettsége, vagy könyvelőhöz, vagy szaktanácsadóhoz mennek, ami pénzbe és időbe kerül.


Asz.: Említette az értékesítő szövetkezetet és a Pannon Búzát. Tagja ezeken kívül még valamilyen gazdaszervezetnek?


B.K.Sz.: Tavaly édesapám javaslatára csatlakoztam a szentlőrinci gazdakörhöz. Ezt a hétvégét éppen velük töltöttem, a Baranyai Gazdanapokon jelentünk meg kiállítóként.


Asz.: Milyen volt a rendezvény?


B.K.Sz.: Jó, és ugyanakkor fárasztó. Sok látogató jött, érdemes itt kiállítani, de körülnézni is. Én minden évben megnézem, milyen új munkagépek, milyen árak vannak.


Asz.: Idén látott olyasmit, amit szívesen használna?


B.K.Sz.: Most a gépparkot kellene bővítenem néhány fontosabb munkagéppel, ekével, vetőgéppel. Ha ezeket sikerülne megvásárolni, bérmunkát is vállalhatnék, ez a középtávú terv. Azok a munkagépek, amiket most láttam, egyelőre nagyon drágák, de ettől függetlenül jó volt körülnézni, tájékozódni és kapcsolatokat építeni.

Névjegy


Bognárné Kerülő Szilvia 1972-ben született. A pécsi Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett 1990-ben, 2004-ben pedig diplomát szerzett a Szolnoki Főiskola közgazdász-kereskedelmi szakán. Gyermekei születéséig adminisztrátorként dolgozott, 2006-ban a szentlőrinci Újhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolában végezte el az ezüstkalászos, majd az aranykalászos gazda képzést. Baranya megyében, szabadszentkirályi, gerdei és velényi földjein termel gabonát. Házas, két lánya van.

Adatok:


Név: Bognárné Kerülő Szilvia
Születési év: 1972
Iskolák:
Széchenyi István Gimnázium, Pécs, 1990.
Szolnoki Főiskola, közgazdász-kereskedelmi szak, 2004.
Ezüstkalászos és aranykalászos gazda képzés, 2006.
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 35 ha
Alkalmazottak száma: -
Éves árbevétel:
~ nettó 4 millió forint
Elnyert támogatások: agrár-környezetgazdálkodási támogatás, fiatal gazda támogatás, gépvásárlási támogatás, szaktanácsadói pályázat
Családi állapot: házas, két lánygyermek

Elérhetőségek:
Lakcím: 7940 Szentlőrinc, Keresztesi u. 14.
Telefonszám: 06304696039
E-mail: bopeter1@t-online.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu