2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Föld

Itt az újabb lépés: kormánybiztost nevez ki Orbán

Kormánybiztost nevez ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy működőképes új mintagazdasági agrárcég jöjjön létre a jelenleg is állami tulajdonú mezőhegyesi ménesből. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jövő héten tájékoztatja a kormányt az előkészületekről. Az újraalapított mezőhegyesi állami ménesgazdaság 3000-4000 hektáron alakulhat meg, és állami garanciát vállalnak a jelenlegi dolgozók folyamatos munkavállalásához is.
 
 

Folynak az egyeztetések arról, kit nevezzenek ki kormánybiztosnak az új mezőhegyesi állami mintagazdaság létrehozásához – jelentette be tájékoztatóján Lázár János. Orbán Viktor miniszterelnök az új kormánybiztost azzal kívánja megbízni, hogy hozzon létre működőképes ménesgazdasági céget a ma is állami tulajdonban lévő mezőhegyesi ménesre alapozva. Ez ügyben Lázár János konzultált Sótonyi Péterrel, a Szent István Egyetem állatorvos-tudományi karának dékánjával is, a kormánynak pedig Fazekas Sándorral együtt a jövő héten nyújt tájékoztatást.

Lázár János bejelentése szerint megjelenés alatt áll az a kormányrendelet, amely arról szól, hogy állami mintagazdaságokat kell létrehozni a bábolnai, a mezőhegyesi és a szilvásváradi ménesekből. A miniszter Mezőhegyes esetében ma külön is tárgyalt Mitykó Zsolt helyi polgármesterrel.

A miniszter azt közölte, hogy a ma meglévő mezőhegyesi ménes 1000 hektár állami területet használ, amelyet további 3000 hektár olyan állami földdel egészíthetnek ki, amelyet nem írtak ki árverésekre. Így az új állami mintagazdaság 3000-4000 hektárral alakulhat meg.

Földárverések: januárban értékel a kormány
Eddig 75 ezer hektár állami földet értékesítettek az állami földárveréseken, és az eladásokból 100 milliárd forintos árbevétel várható – jelentette be Lázár János. A mostani licitek december 31-ig tartanak, a kormány pedig januárban értékeli a tapasztalatokat. Az várható azonban, hogy folytatódnak majd az eladások. Azokat a nagy táblákat, amelyek most nem keltek el, várhatóan kisebb parcellákra osztják, de az árat a miniszter szerint nem kívánják csökkenteni.


Az új ménesgazdaság alapját adó, ma is meglévő Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő Kft. nem azonos a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel, amelyet 2004-ben privatizált az akkori szocialista kabinet – hívta fel a figyelmet a miniszter. A mostani kormány kész tárgyalni arról, hogy a zrt. tehenészeti telepe is állami tulajdonba, az új mintagazdasághoz kerüljön – tette hozzá.

Fellebbeznek a bírósági döntés ellen
Fellebbeznek a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen, és folytatni szeretnék a "Földet a gazdáknak!" programot – jelentette be Lázár János. Azt mondta: az ügyben a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a bérleti szerződés legitimitását kérdőjelezte meg. A Fővárosi Törvényszék az MTI szerint december 10-i hatállyal a jogvédelem biztosítása érdekében állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban indított pert a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.


A kormány emellett garanciát vállal arra is, hogy a ménesgazdaság és a zrt. mai dolgozóinak munkavállalása az átalakítások ellenére folyamatos maradjon – szögezte le Lázár János. Emellett gondoskodni akarnak arról is, hogy a változások miatt várhatóan kieső, 80 millió forintos éves mezőhegyesi adóbevételt pótolni lehessen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu