2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Föld

Magyarország kenyérgabona-szükséglete biztosított

Négymillió tonna kiváló minőségű étkezési búza a magtárakban van, Magyarország kenyérgabona szükséglete ezzel biztosított, sőt még exportra is jut, közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, a XXI. Farmer Expo megnyitóján.
 
 

Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint zöldség-, gyümölcs- és kertészeti szakkiállítását Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára is részt vett, és elmondta, hogy  tavaly a mezőgazdaság 0,9 százalékkal járult hozzá az 1,7 százalékos gazdasági növekedéshez.

 "2006-2011 átlagában az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya a mezőgazdaságon belül 37-63 százalék volt, miközben az EU-ban sokkal nagyobb az állattenyésztés aránya, van olyan ország, ahol a 60 százalékot is meghaladja."A jövő évi költségvetésben - az elfogadott sarokszámok alapján - 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertéságazat fellendítésére, és az állattenyésztés korszerűsítésére az UVMPkeretében 40 milliárd forintra lehet pályázni augusztus 31-ig, tette hozzá az államtitkár.

Czerván György elmondta azt is, hogy míg az idén 625 milliárd forint volt az agrár- és vidékfejlesztési támogatás, jövőre 20 százalékkal több, összesen 755 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra, többségében európai uniós forrásból.

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének elnöke szerint "a hazai állattenyésztés és állatitermék-előállítás két évtizede tartó sorvadása még nem állt meg". A hazai sertésállomány már mindössze 2,9 millió, és Európa valaha volt éléskamrája nettó importra szorul - mondta, megjegyezve, hogy az idei aszály az állattenyésztést is sújtja, az állattartók ugyanis 5 százalékkal drágább takarmánnyal kénytelenek az állatokat etetni. A szakember haladéktalan kormányzati lépéseket sürgetett az ágazat helyzetének javítása érdekében.


A Farmer Expo pénteki nyitónapján Czerván György agrárfórumon ismerteti a 2014-ig tervezett kormányzati intézkedéseket, az agrárszabályozás várható változásait. A kertészeti konferencián az integrált és az ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztésnek a hazai kertészetben betöltött helyét tekintették át a szakemberek, miközben a szabadtéri állatkiállítások területén megkezdődött a magyartarka fajtabemutató, a szarvasmarha, a juh-kecske és a sertés tenyészállat-bírálat, valamint a ló és a sertés fajtabemutató.

Az idén 300 kiállító mutatkozik be augusztus 20-ig a debreceni agrárcentrum területén.

(forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu