2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Nem érdeklik a külföldieket a horvát földek

Elmaradt az uniós csatlakozás utáni árrobbanás.
 
 

Húsz százalékkal csökkentek a horvát termőföldárak az ország Európai Uniós csatlakozása óta. Alaptalanok voltak azok a félelmek, hogy a csatlakozás után az „olcsó“ földterületek a külföldiek kezébe kerülnek.

A Glas Slavonije című lap szerint azonban ebből még korai messzemenő következtetést levonni, mivel két-három év múlva teljesen új helyzet is előállhat. A földspekulánsok, akik az EU-csatlakozás előtt nagy földterületeket vettek, azt remélték, hogy a termőföld ára hirtelen megugrik, de ez egyelőre nem történt meg – írják szakértőkre hivatkozva.

Ettől függetlenül van kereslet a termőföld iránt, főleg azok vásárolnak földeket, akik meg is művelik. Az újságnak nyilatkozó szakemberek szerint a vásárlók leginkább a nagyobb, egybefüggő földterületeket keresik, és ezek ára magasabb is.

Minőségtől függően a hektáronkénti ár 2000-8000 euró (0,6-2,4 millió forint) között mozog. (A magyarországi földárak is rendkívül szórtak, de egy átlagos minőségű terület ára ma hektáronként egymillió forintra tehető). A legjobb minőségű horvát termőterületekért - Vukovár környékén és a Drávaszögben - a vásárlók hajlandóak magasabb árat fizetni – jegyzi meg a lap.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben