2017. március 27. hétfő Hajnalka

Hírek - Gépek

Dán "kis halat" falt fel a gépbizniszben a New Holland

Rendületlenül folynak a cégegyesülések a mezőgépgyártó piacon, ezúttal egy olasz-amerikai „nagy hal” falt fel egy dán „kis halat”. A közelmúltban bejelentett felvásárlás eredményeként a New Holland a Kongskilde munkagépekkel bővíti kínálatát.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Ahogy az manapság már megszokott, mindkét márka egy-egy nagyobb család tagjaként tevékenykedik az agráriumban. A vásárló így valójában a Fiatot is birtokló Agnelli család által kontrollált CNH Industrial, míg az eladó a dán farmerek által tulajdonolt DLG, amely 2007-ben jutott hozzá a Kongskildéhez. Az 1949-ben alapított, Magyarországon az ekéiről, kombinátorairól, sorközművelő kultivátorairól, vetőgépeiről ismert vállalat nem is számít annyira kis halnak a piacon, hiszen a tavalyi évet például 926 millió dán koronás bevétellel zárta 120 milliós veszteség mellett.

Fotó: New Holland/ZHE.nl

Az egyezség a Kongskilde Industries talajművelő és vetőgépeit, valamint a szálastakarmányok betakarításának és kezelésének munkaeszközeit érinti, illetve a dánok lengyelországi és svédországi üzemét. A New Holland nemcsak a Kongskilde, de az idehaza kevésbé ismert Överum és JF márkájú gépekkel is bővíti ezáltal kínálatát, és egyre közelebb kerül ahhoz a céljához, hogy az agráreszközök teljes palettáját nyújtsa az észak-amerikai és európai gazdálkodóknak. A dánok által felépített kereskedői és importőr hálózat változatlan formában végezheti tovább a munkáját, ami azt jelenti, hogy a szerviz- és alkatrész-ellátás terén nem kell fennakadással számolni.

Az elmúlt évtizedben a DLG folyamatos felvásárlásokkal igyekezett erősíteni a Kongskilde piaci helyzetét, ám ezzel a „kis gömböc-stratégiával” sem sikerült elérniük a magabiztos profittermelést. Pedig körültekintően választották ki a célpontokat, 2009-ben például megvették a német Becker Landtechniket, amely a precíziós vetőgépek terén számított jó névnek, két évvel később pedig a szálastakarmány-kezelő eszközöket gyártó dán JF-Stoll került a tulajdonukba, ám az eredmények csak nem akartak jönni.

Fotó: New Holland/ZHE.nl

2014-ben ezért a DLG komolyan nekilátott a profiltisztításnak, és nem rejtette véka alá, hogy vevőt keres a Kongskilde egy meghatározó szeletére. Állítólag több kérőt is visszautasítottak, mire idén ősszel a CNH Industrialnak végre igent mondtak, feltehetőleg azért, mert az átstrukturált, és némileg egyenesbe hozott vállalatért így jobb vételárat tudtak kialkudni.


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Szórták a csúcsokat: új permetezési világrekordok születtek (videó)

110 hektáros óránkénti átlagteljesítményt produkált az Agrifac permetezőgépe.

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ