Ez nem a budai úrigyerekek játékszere: teszteltük az új Ford Ranger Raptort (videó)

2019 közepén Magyarországra is megérkezett az új Ford Ranger Raptor, amit volt szerencsénk Horvátország kavicsos, sziklás terepein, és egy homokos off-road pályán is kipróbálni. Az már biztos, hogy az autónak a legkeményebb terep sem jelent akadályt, sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy kinek és miért éri meg egy Raptor vásárlása, a jól megszokott Ford Ranger helyett, ami egyébként Európa legnépszerűbb pick-upja. Erre kerestük a választ, amikor teszteltük a Ford új terepjáróját.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Ford Ranger Európa legnépszerűbb pick-upja, 2019 első negyedévében összesen 13 600 darabot adtak el belőle a kontinensen. Magyarországon 2018-ban közel 2250 darab Ranger talált gazdára, így a modell 45,5 százalékkal vezeti a hazai pick-up szegmenst. 2019 közepén Magyarországra is megérkezett a ranger nagytestvére, az új Ford Ranger Raptor, amit nemcsak Horvátországban teszteltünk sziklás, kavicsos terepen, de egy homokos off-road pályán is kipróbáltuk. 

Az új Ford Ranger Raptor sokkal monumentálisabb, mint a sima Ranger, ami már a külső megjelenésén is azonnal feltűnik. A Raptor elején a xenon fényszórók azonnal szembetűnnek, közöttük található a rácsszerkezetre épített első lökhárító, ami felett egy erőteljes hűtőrács került elhelyezésre, amitől még robosztusabbnak tűnik az autó. A tereptárgyak okozta sérülésektől egy a normál kivitelnél 60 százalékkal merevebb, nagy szilárdságú acéllemezből készült kartervédő védi a kocsi motor és sebességváltó elemeit. Az autóba való beszállást nagyban mekönnyítik az oldalsó fellépők, amelyek ezen kivül a kőfelverődést is megakadályozzák. A platót egy platóbélés óvja a különböző karcolásoktól, illetve akkor is hasznos, amikor koszos dolgokat szállítunk hátul. A plató szélessége egyébként 1,56 méter, hosszúsága pedig 1,57 méter, így haszongépjárműként remekül alkalmazható, vagyis nagyobb tárgyakat is könnyedén tudunk az autóval szállítani. 

Az autó hasmagassága 283 milliméter, gázlómélysége pedig 850 milliméter, így akár egy nagyobb vízátfolyáson is át tudunk vele kelni. Az új Ford Ranger Raptor teljes hosszúsága vonóhoroggal együtt 5,37 méter, teljes szélessége tükrökkel 2,18 méter, teljes magassága pedig 1,87 méter.

Az új Raptor a Start/Stop gomb, illetve a fék egyidejű nyomva tartásával indul el. Az autóban található terepvezérlési rendszer, amit a kormányon található Mode gombbal tudunk szabályozni, ez alapján pedig hat program közül választhatunk tereptől függően: ilyen a normál, a sport, a fű/murva/hó, a sár/homok, a szikla, valamint a baja üzemmód. A visszapillantó tükröket a kormány bal oldalán található gombokkal tudjuk állítani, emellett az autóban középen található egy érintőképernyő, ahol megjeleníthetjük a műholdas navigációt, a rádiót, a klímát, illetve telefonálni is tudunk.

Egy 213 lóerős, 500 Nm forgatónyomatékú EcoBlue motorra felszerelt autóról van szó, ami emellé egy 10 fokozatú automata sebességváltót is kapott. Az autó végsebessége papíron 170 km/h, ezzel szemben autópályán a 160-170 km/h-s sebességet sem éreztük meg, köszönhetően a nagy motornak. A fogyasztásban ugyanakkor rendesen visszaköszönt a több száz km-en át tartó nagy tempó, utunk végére ugyanis a 12,5 litert is elérte. Ez alapján azt már leszűrhetjük, hogy ezt a kocsit nem feltétlenül a hosszabb autóutakra találták ki, haszongépjárműként azonban tökéletes választás lehet, de városi terepjáróként is megállja a helyét. Az autó üzemanyag fogyasztása ugyanis városban 10,6 liter, városon kivül 8 liter, vegyesen pedig 8,9 liter.

Az új Ford Ranger Raptor ára bruttó 16 millió forint körül van, tehát nem egy olcsó autóról van szó, de haszongépjárműként vásárolva ebből az összegből az ÁFA visszaigényelhető. Aki egy olyan terepjárót, illetve pick-upot szeretne magának, ami városban is megállja a helyét, annak ez a kocsi kitűnő választás lehet. Érdemes ugyanakkor azt is figyelembe venni, hogy dupla kabinos pick-upot jóval olcsóbban is kaphatunk, ilyen akár a Toyota Hilux, ami már 8,9 millió forinttól kapható, vagy akár a Nissan Navara, amely 8,3 millió forinttól beszerezhető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?