2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Gépek

Nálunk is tarol ez a finn csodagép

Világszerte használják ma már a finn Tume Nova Combi vetőgépeket, amelyeket nálunk a bajai központú Axiál Kft. forgalmaz. Ezzel a mechanikus vetőgéppel a borsót, a gabonát és az apró magvakat lehet elvetni, illetve egy menetben a műtrágyát is ki lehet juttatni. Az itthon 2004 óta forgalmazott gép szélsőséges talajtípusokon is alkalmazható.
 
 

A Tume Nova Combi vetőgépek ma már Japántól Izlandig elterjedtek, mivel jól előkészített talajokon és szélsőséges körülmények között is egyenletes vetést biztosítanak. Itthon az Axiál Kft. forgalmazza ezeket a gépeket, amelyekkel többféle területen - például a Rába árterében és birkalegelőn - is kísérleteztek. A cég szerint a vetőgéppel minden talajon lehet dolgozni, és az egyenletes vetés mellett nagyobb termésátlagokat lehet elérni. Egyes kísérletekben tavaszi árpából 20 százalékkal több termést takarítottak be, mint a hagyományos vetőgéppel és technológiával vetett növénykultúrából. A Tume a gabonafélék mellett borsó és apró magvak elvetésére is alkalmas.


Fotó: axiál.hu


A Tume Nova Combi vetőgéppel egy menetben kijuttatható a vetőmag és a műtrágya. A három- és négyméteres kivitelben gyártott gépnél sem a tartályban, sem a talajban nem keveredik a mag a műtrágyával, ugyanis a duplatárcsás csoroszlyán a tárcsák átmérője nem azonos. A nagyobb átmérőjű tárcsa 1,5-2 centiméterrel mélyebbre juttatja a műtrágyát, mint a kisebb átmérőjű a vetőmagot. Így már a csírázás kezdeti szakaszában, a gyökérképződéskor készen várja a növényt a tápanyag.

A gép szélsőségesebb talajokon is minőségi munkát végez – derül ki az Axiál beszámolójából. A tárcsák kerületi sebességkülönbsége miatt a gép öntisztítónak mondható, a csoroszlyák nyomása 0-200 kilogramm között változtatható és párosával egymástól függetlenül tudnak elmozdulni. Így egyenetlen talajokon, a traktor nyomában is a beállított vetési mélységet lehet elérni. A tömörítő-keréksor lezárja a talajt, így megőrzi a talaj nedvességtartalmát és biztosítja az egyenletes kelést. A vetőgép CULTIPACK dupla tárcsás művelőeszközzel is üzemeltethető, így egy menetben elvégezhető a tarlóhántás, a vetés és a hengerezés is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu