2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Gépek

Óriási átalakulás zajlik a mezőgazdaságban: új technológia hódít a földeken

A fejlett mobiltechnológiai megoldások éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást eredményeznek a gazdálkodóknak. A gépek munkájának valós idejű követése révén ugyanis jelentősen növelhető a gazdálkodás hatékonysága.
 
 

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés. A táblákon végzett munkafolyamatok ellenőrzése mellett a digitális platformok előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi. A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben - írja közleményében a Telenor. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Minden iparágra, így a mezőgazdaságra is igaz, hogy a szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik. Ezen megoldások gyakorlati alkalmazásában a megfelelő mobilinternet-elérhetőségnek is fontos szerepe van. Bár jelenleg a 4G és 4G+ az elérhető legmodernebb mobilnet-technológia, amelyhez a magyar lakosság 99,5 százaléka hozzáférhet, az agráriumban alkalmazott eszközök többsége már 2G kapcsolaton is képes ellátni feladatát. Ebben a következő jelentős lépcső az 5G technológia elterjedése lehet, ami akár a teljesen önvezető járművek mobilhálózati kiszolgálására is képes lesz.

A magyar fejlesztésű műholdas flottakövető rendszer, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel, akár tízmillió forintos megtakarítást is hozhat a gazdálkodóknak éves szinten. Az eddigi tapasztalatok alapján az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. Emellett a közvetlen megtakarítás fennmaradó része annak köszönhető, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozása révén minden munkafolyamatot optimalizálni lehet, növelni a hasznos munkaidő arányát – mondta el Mehlhoffer István, az ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu