Óriási átalakulás zajlik a mezőgazdaságban: új technológia hódít a földeken

agrarszektor.hu
A fejlett mobiltechnológiai megoldások éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást eredményeznek a gazdálkodóknak. A gépek munkájának valós idejű követése révén ugyanis jelentősen növelhető a gazdálkodás hatékonysága.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés. A táblákon végzett munkafolyamatok ellenőrzése mellett a digitális platformok előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi. A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben - írja közleményében a Telenor. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Minden iparágra, így a mezőgazdaságra is igaz, hogy a szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik. Ezen megoldások gyakorlati alkalmazásában a megfelelő mobilinternet-elérhetőségnek is fontos szerepe van. Bár jelenleg a 4G és 4G+ az elérhető legmodernebb mobilnet-technológia, amelyhez a magyar lakosság 99,5 százaléka hozzáférhet, az agráriumban alkalmazott eszközök többsége már 2G kapcsolaton is képes ellátni feladatát. Ebben a következő jelentős lépcső az 5G technológia elterjedése lehet, ami akár a teljesen önvezető járművek mobilhálózati kiszolgálására is képes lesz.

A magyar fejlesztésű műholdas flottakövető rendszer, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel, akár tízmillió forintos megtakarítást is hozhat a gazdálkodóknak éves szinten. Az eddigi tapasztalatok alapján az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. Emellett a közvetlen megtakarítás fennmaradó része annak köszönhető, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozása révén minden munkafolyamatot optimalizálni lehet, növelni a hasznos munkaidő arányát - mondta el Mehlhoffer István, az ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02