Szárrozsdának ellenálló búzafajtát fejlesztettek ki Pakisztánban

Agrárszektor
Az Ug 99 szárrozsda rassznak is ellenálló búza változatot fejlesztettek ki pakisztáni tudósok, mellyel közvetve egy európai járvány esélye is minimálisra csökkenthető. Pakisztán ugyanis Indiával és a közel-keleti országokkal egyetemben annak az elsődleges védvonalnak - más szemszögből nézve továbbító közegnek - a része, mely az Afrikából érkező spórafertőzésektől óvja Európát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

SZÁRROZSDA
Világszerte az egyik leggyakoribb gabonafajtákat fenyegető gombás fertőzés, melyet a Puccina graminis gomba okoz. A fertőzés a növény föld feletti részét támadja meg a zöld növényre érkező spórák révén, majd a szár külső rétegeiben terjed el. A fertőzés akár három hét alatt képes végezni egy egészséges növénnyel, elsősorban a gabonaszem fejlődéséhez szükséges tápanyagok elvonása útján fejti ki pusztító hatását, de gyengíti a szárat és a növény ellenálló képességét is, így az egyéb megbetegedések kockázata is megnő.

Magyarországon utoljára 1972-ben tapasztaltak jelentősebb szárrozsda járványt, a hatásukat tekintve legveszedelmesebbek közül pedig egyértelműen az 1873-as járvány emelkedik ki, melynek katasztrofális hatásai következtében indult igazán be a hazai búzanemesítés és rozsdakutatás.

Magyarországon a legutóbb 1972-ben fordult elő jelentősebb szárrozsda járvány, azóta jelentős részben a hatékony nemesítés következtében sikerült visszaszorítani. Ennek eredményeképpen ma már hazánkban és tőlünk keletre, valamint Dél-Kelet Európában is rezisztens fajtákat termesztenek, melyekben elsősorban az Sr31-es és ritkábban az Sr36-os rezisztencia gén biztosítja az ellenálló képességet. Azonban ezek egyike sem biztosít védelmet az Ug 99 törzs ellen, mely ennélfogva időzített bombaként fenyegeti a háttérből a sűrűn lakott fejlődő országok élelmiszer biztonságát. 

Az elsődleges veszélyforrást a gombás fertőzés spóráit szállító szél, illetve az uralkodó széljárások jelentik. A délről érkező széláramlatok potenciálisan a Földközi-tenger vidékére és Dél-Kelet Ázsiába (India, Pakisztán) juttathatnak el jelentősebb mennyiségű uredospórát Afrikából a nyár eleji időszakban, ahonnan gyakorlatilag akadályok nélkül terjedhetne egészen Közép-Európáig.

Mindezek ismeretében eddig óriási szerencsénk volt, azonban az óra tovább ketyeg, így kiemelkedően nagy jelentősége lehet a mostani bejelentésnek, hiszen az elsődleges közvetítő terület kiiktatásával lényegesen csökkentheti egy esetleges európai járvány kockázatát. A veszély cseppet sem lebecsülendő, hiszen 1999-es megjelenése óta Ugandából számos országba átterjedt az UG 99, jelenleg egészen Iránig jutott, azaz már regionális szintű problémát jelent. A NARC-2011 névre keresztelt, UG 99 rezisztens búzát a Pakisztáni Mezőgazdasági és Kutatási Tanács (PARC) elnöke, Dr. Iftikhar Ahmad jelentette be az élelmiszerbiztonsági bizottságnak adott jelentésében. Jelenleg csupán 72 tonnányi vetőmag áll rendelkezésre, melyet a készletek erejéig lehet igényelni, az évente egyre jelentősebb megtermelt mennyiség révén azonban csakhamar teljesen védetté válhat az ország gabonatermelése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?