Szédítő gyorsasággal érkeznek a szupertechnikák

agrarszektor.hu
Precíziós gazdálkodás, drónok, mágneses permetezési technika - ezt alkalmazza majd a jövő mezőgazdasága. Az innovációra ugyanis szükség van ahhoz, hogy a hazai agrárszektor fenntartható módon állja a sarat a nemzetközi versenyben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az innováció elengedhetetlen a fenntartható mezőgazdaság hazai és nemzetközi versenyképességéhez - állapították meg a résztvevők Magyarország első agrárinnovációs rendezvényén, amelyet a dunaföldvári a Pannonia Ethanol telephelyén tartottak. A fejlesztések egy irányba mutatnak: a cél, hogy kevesebb erőforrással ugyanakkora területen minél nagyobb terméshozamot lehessen elérni. Az innovációs folyamat ma már kézzelfogható eredményei kedveznek az élelmiszertermelésnek, a bioetanoltermelésnek, a takarmányozáson keresztül az állattenyésztésnek, az éghajlat- és környezetvédelemnek, illetve a vidékfejlesztésnek - azaz a helyi gazdálkodásoknak és a jövedelem helyi megtermelésének.


MTI-fotó: Vajda János

 

Az erőforrás hatékonyabb felhasználásán alapuló technológiai fejlesztések hatalmasat léptek előre az utóbbi néhány évben - derül ki a rendezvényről szóló közleményből. A precíziós gazdálkodás fejlődése felgyorsult, megjelentek a drónok, illetve az új technológiákkal összegyűjtött hatalmas adatmennyiséget (big data) elkezdték tudatosan feldolgozni, értelmezni és célirányosan hasznosítani.

A precíziós gazdálkodásban piacvezető KITE Zrt. olyan komplett gépesítési rendszert mutatott be, amely a szántóföldi termesztésben az alapműveléstől a betakarításig végigköveti a folyamatokat. A bemutatott gépek plusz-mínusz 2 centiméteres pontossággal végzik munkáját a KITE Zrt. RTK (Real Time Kinematik) jelhálózatának felhasználásával. Az előre felvett táblakontúrok, nyomvonalak és munkagép-paraméterek segítségével a gépek mozgásának és munkavégzésének beállítása könnyen megtörténik.

Nagy a kihasználatlan potenciál
Magyarországon és a régióban továbbra is hatalmas a kihasználatlan potenciál, a történelmi pillanat pedig most érkezett el - fogalmazott Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal úgy zárkózhatunk fel,, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle. Magyarország potenciálja egyértelműen a fenntartható mezőgazdasági alapanyagelőállításban rejlik, hiszen nem kérdés, hogy a feldolgozóipar fejlődik majd. Európa legnagyobb bioetanol gyártójaként évi 450 millió euróval járulnak hozzá a magyar GDP-hez, ami közvetve egyben 2000 vidéki munkahely megteremtését és fenntartását is jelenti - hangsúlyozta Reng Zoltán.

Szintén a precíziós gazdálkodást segíti a dróntechnológiát alkalmazó magyar startup, az Agridron Kft. is. A vállalat által kifejlesztett megoldás drónok segítségvel térképezi fel a növényállományon belüli eltéréseket, az így elkészített térképek segítségével pedig változtatni lehet a már vegetációs időszakban kijuttatott tápanyagon. A megoldás használatával így három év alatt kukoricatermesztésben 0,3-0,5 tonnás hozamnövekedést értek el - rögzíti a közlemény.

Nyolc százalékos részesedés
A Magyar Export Import Bank az egyik legnagyobb agrárfinanszírozóként felismerte az agrárinnovációval foglalkozó vállalkozásokban rejlő lehetőséget, és jelentős beruházásokkal és szervezeti fejlesztésekkel támogatja a magyar mezőgazdaságot - jelentette ki Urbán Zoltán, a pénzintézet vezérigazgatója. Az elmúlt három évben 82 agrár- és élelmiszerexportőrnek 129 milliárd forint hitelt folyósítottak. A gazdaság szempontjából is fontos a mezőgazdaság, hiszen az agrárexport a teljes magyar exportteljesítmény nyolc százalékát teszi ki. Urbán Zoltán szerint az ágazat erősödése automatikusan a feldolgozóipar felemelkedését és megerősödését is jelentheti.

A világelső öntözéstechnológiai cég, a Netafim technológiái a vízfelhasználási mutatókon igyekeznek javítani. Ez a hazai termelők és gazdálkodók szempontjából stratégiai fontosságú lehet, akárcsak a növényvédő szerek használatának minimalizálása. Utóbbira adhat megoldást a drónok segítségével történő talajmintakijelölés. A szakemberek a mágneses permetezési technológia kifejlesztéséről is informálódhattak, amely segítségével drasztikusan, akár 70-80%-kal csökkenthető a felhasznált növényvédőszerek mennyisége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?