2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Gépek

Szeretném bővíteni a gazdaságomat - interjú Vámos Miklós Fiatal Gazdával

Vámos Miklós, feleségével közösen 11 hektáron folytat növénytermesztést. A Fiatal Gazda pályázaton 2009-ben nyert támogatást, melyet teljes egészében gépberuházásra fordított. Bevallása szerint nagyrészt ennek köszönhető, hogy a tavalyi évet sikerült pozitív eredménnyel zárnia.
 
 

Agrárszektor.hu: Mióta folytat mezőgazdasági tevékenységet? Miért pont ebbe kezdett?

Vámos Miklós: Családtagjaim, mint őstermelők tevékenykednek évek óta. Tudomásomra jutott a fiatal agrárgazdáknak szóló pályázat, és mivel ebben a régióban az emberek többsége mezőgazdaságból él, így számomra is egyértelművé vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.
2009 júliusában kezdtem gazdálkodni, a pályázatot is ekkor nyertem.

Agrárszektor.hu: Mit termel pontosan, és mindezt hány hektáron? Mennyi ebből a saját földterület?


Vámos Miklós: Kisléta külterületén van a gazdaságom, 11 hektáron kukoricát, 5 hektár területen almát termesztek. Az almatermesztésbe azért kezdtem, mert szeretném később ezt a területet saját tulajdonomnak tudni, és a megfelelő sikeresség esetén hűtőház építésébe kezdenék, mivel jelenleg ezzel nem rendelkezem, az étkezési alma piaca ugyanakkor nem stabil. Jelenleg a fent említett földterület nem saját tulajdonom, bérlem.


Agrárszektor.hu: Milyen piacon tud értékesíteni?

Vámos Miklós: Szemes takarmány eladásában szerencsésnek érzem magam, mivel helyben megoldható a felvásárlás, korrekt áron. Fontosabb partnereim: Pénzes Família Bt. és a Dercés Kft. Az almát is a környező településeken tudom értékesíteni.

Agrárszektor.hu: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot? Mire fordította az összeget?


Vámos Miklós: A pályázati pénzt 2009-ben nyertem, és teljes egészében gépberuházásra fordítottam.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségekről?

Vámos Miklós: Ez volt az első pályázatom, de a jövőben is, amint lehetőségem nyílik, szeretnék pályázni. Információkat a sajtóból, tv-ből és interneten keresztül szerzek.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?


Vámos Miklós: Szerencsésnek érzem magam, hisz a tavalyi évet pozitív eredménnyel zártam, ami nagyban köszönhető annak, hogy a pályázati úton elnyert géppel sok földmunkát el tudok végezni, így nem kell bérmunkára, gép bérletre költenem.


Agrárszektor.hu: Mik a tervei a jövőben? Milyen fejlesztések vannak kilátásban?

Vámos Miklós: Jövőben szeretném a most még bérelt területeimet megvásárolni, és a továbbiakban saját tulajdonú földként használni. Remélem, hogy az elkövetkezendő éveket is sikerül pozitív gazdasági eredménnyel zárnom, és sikerül megvalósítani terveimet, gazdaságomat és gépparkomat bővíteni különböző földművelő eszközökkel. Későbbi terveim között szerepel még további 2 fő alkalmazott foglalkoztatása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben