Szeretném bővíteni a gazdaságomat - interjú Vámos Miklós Fiatal Gazdával

agrarszektor.hu
Vámos Miklós, feleségével közösen 11 hektáron folytat növénytermesztést. A Fiatal Gazda pályázaton 2009-ben nyert támogatást, melyet teljes egészében gépberuházásra fordított. Bevallása szerint nagyrészt ennek köszönhető, hogy a tavalyi évet sikerült pozitív eredménnyel zárnia.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Mióta folytat mezőgazdasági tevékenységet? Miért pont ebbe kezdett?

Vámos Miklós: Családtagjaim, mint őstermelők tevékenykednek évek óta. Tudomásomra jutott a fiatal agrárgazdáknak szóló pályázat, és mivel ebben a régióban az emberek többsége mezőgazdaságból él, így számomra is egyértelművé vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.
2009 júliusában kezdtem gazdálkodni, a pályázatot is ekkor nyertem.

Agrárszektor.hu: Mit termel pontosan, és mindezt hány hektáron? Mennyi ebből a saját földterület?

Vámos Miklós: Kisléta külterületén van a gazdaságom, 11 hektáron kukoricát, 5 hektár területen almát termesztek. Az almatermesztésbe azért kezdtem, mert szeretném később ezt a területet saját tulajdonomnak tudni, és a megfelelő sikeresség esetén hűtőház építésébe kezdenék, mivel jelenleg ezzel nem rendelkezem, az étkezési alma piaca ugyanakkor nem stabil. Jelenleg a fent említett földterület nem saját tulajdonom, bérlem.

Agrárszektor.hu: Milyen piacon tud értékesíteni?

Vámos Miklós: Szemes takarmány eladásában szerencsésnek érzem magam, mivel helyben megoldható a felvásárlás, korrekt áron. Fontosabb partnereim: Pénzes Família Bt. és a Dercés Kft. Az almát is a környező településeken tudom értékesíteni.

Agrárszektor.hu: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot? Mire fordította az összeget?

Vámos Miklós: A pályázati pénzt 2009-ben nyertem, és teljes egészében gépberuházásra fordítottam.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségekről?

Vámos Miklós: Ez volt az első pályázatom, de a jövőben is, amint lehetőségem nyílik, szeretnék pályázni. Információkat a sajtóból, tv-ből és interneten keresztül szerzek.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Vámos Miklós: Szerencsésnek érzem magam, hisz a tavalyi évet pozitív eredménnyel zártam, ami nagyban köszönhető annak, hogy a pályázati úton elnyert géppel sok földmunkát el tudok végezni, így nem kell bérmunkára, gép bérletre költenem.

Agrárszektor.hu:Mik a tervei a jövőben? Milyen fejlesztések vannak kilátásban?

Vámos Miklós: Jövőben szeretném a most még bérelt területeimet megvásárolni, és a továbbiakban saját tulajdonú földként használni. Remélem, hogy az elkövetkezendő éveket is sikerül pozitív gazdasági eredménnyel zárnom, és sikerül megvalósítani terveimet, gazdaságomat és gépparkomat bővíteni különböző földművelő eszközökkel. Későbbi terveim között szerepel még további 2 fő alkalmazott foglalkoztatása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31