Innen nagyot dobbanthatunk - Így kell profitálni a mezőgazdaságból

agrarszektor.hu
Hazánkban nagyjából 1,5 millió háztartás kötődik a mezőgazdasághoz és csaknem 567 ezer egyéni gazdálkodó tevékenykedik a szektorban. Az ország területének kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, ezért az agráriumot az ország sikerágazatává kell tenni - fogalmazta meg Vecseri Csaba Csongrád megye fő falugazdásza a Portfolio és agrárszektor.hu közös konferenciáján, a hódmezővásárhelyi Agrárgazdasági Szakmai Napok rendezvényen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vecseri Csaba arra is rámutatott, hogy a magyar gazdaság az elmúlt három évben kedvező kondícióban van. Ennek oka abban keresendő, hogy a termelői árak részben emelkedtek, de az uniós támogatási rendszer is komoly segítségünkre van - tette hozzá.

A szakértő szerint Magyarországon jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy 8,7 százalékát öntözik csupán. A jövőben ezért hatékonyabb támogatáspolitikára van szükség, és további 200 ezer hektárnyi terület támogatását kellene elérni. 

Az öntözés kérdése mellett az előttünk álló években a kertészet korszerűsítése is kiemelt szerepet kap az új Vidékfejlesztési Programban (VP) - emelte ki Erős Veronika, az Agrotechfood vezérigazgatója. Novemberben már jöhetnek az első - kertészeteknek szóló - pályázati felhívások, például az üvegházak és fóliák telepítésére 30 milliárd forintot hirdetnek meg a következő hónapban.

Erős Veronika azt is kiemelte, hogy a jövő évben 10 milliárdos keretet nyújtanak a kertészeti gépek támogatásához, ez pedig kiemelkedő lehetőség az ágazat technológiai elemeinek korszerűsítésére. Emellett a kertészetek a kisméretű terményszárítók és tisztítók építésére és fejlesztésére is pályázhatnak. A versenyképesség növelése és az energiahatékonyság fokozása kiemelt szerepet kap az elkövetkező időszakban.

Az agrárszektort azonban nemcsak az uniós pályázati lehetőségek pörgetik, hanem a Növekedési Hitelprogram (NHP) forrásai is. Kovács Ákos, a hódmezővásárhelyi Toyota márkakereskedés értékesítési vezetője és műszaki igazgatója elmondta, hogy idén a vállalat az NHP keretein belül kedvezményes áron kínálja személy- és teherautóit az agráriumban dolgozóknak. Ehhez csupán az agrárkamarai tagságot kell igazolnia az igénylőknek, a kedvezmény pedig 2015. december 31-ig érvényes.

A rendelkezésre álló pénzügyi források mellett a leghatékonyabb és legbiztonságosabb pénzügyi befektetésekről volt szó a konferencián. Farkas Róbert, a Takarékbank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója szerint a mezőgazdasággal foglalkozók az utóbbi időszakban jelentős megtakarításokat tudtak felmutatni.

E tendencia miatt sokan néztek olyan alternatív befektetések után, amelyek biztonságos hozamot garantálnak. Farkas Róbert kiemelte: az állampapírban elhelyezett megtakarítások súlya megduplázódott az elmúlt években. Szerinte a kamatozó kincstárjegy, a prémium magyar államkötvény, valamint a bónusz magyar államkötvény nyújtják a legnagyobb hozamot a legkisebb kockázat mellett.


Ábra: A háztartások pénzügyi eszközei (Forrás: MNB, Portfolio)

Korszerű, fejlett és versenyképes élelmiszeripar nélkül nincs fenntartható és modern mezőgazdaság - jelentette ki Varga László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari szakértője. Hozzátette: ma Magyarországon nagyjából 5500 élelmiszer-feldolgozó van, amelynek 93 százaléka kisvállalkozás, és csak 7 százaléka közepes- és nagyvállalkozás.

A VP számos ponton összekapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programmal (GINOP) - mutatott rá Varga László. A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozások versenyképességének fejlesztését a VP célozza meg, ugyanakkor az élelmiszer-feldolgozás beruházásait a két program együttesen támogatja.

A GINOP kiemelt célcsoportja a termelő szektor, vagy más néven a feldolgozóipar. Emellett a program elsősorban a működési tényezők javítását, a gazdasági együttműködések erősítését, valamint a versenyképességi akadályok lebontását célozta meg.

A teljes feldolgozóipar nyújthat be támogatási kérelmeket. Varga László szerint ugyanakkor e támogatások elnyerése az agrár kis-és középvállalkozások számára a GINOP-ban kockázatos, mivel az összes feldolgozóipari KKV-val kell versengeniük a támogatási pénzekért.


Ábra: A GINOP forrásmegoszlása a prioritás-tengelyek között (NAK,agrárszektor.hu)

Az új VP kihívásai mellett a tejszektort sújtó válság is a konferencia középpontjába került. A tejipar a világ leggyorsabban koncentrálódó iparága és valószínűleg nem az utolsó válságát éli meg az ágazat - jegyezte meg Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője. A tejszektor egy export orientált ágazat és ugyanúgy függ a világpiaci folyamatoktól, mint bármely más mezőgazdasági ágazat. 

Ezért ahhoz, hogy megértsük a válság hátterét tisztában kell lennünk a világpiaci folyamatokkal - emelte ki Fórián Zoltán. A szakértő szerint a drasztikus árzuhanást a kínai kereslet visszaesése mellett az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár okozta.Az előrejelzések szerint ugyanakkor a túlkínálat növekedése megáll, és valószínűleg a kínai kereslet is felélénkül, ez pedig segíthet az ágazatnak.

Az új VP kihívásai mellett elsődleges cél a minőségi hazai árualap előállítása - jelentette ki Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke. A rendelkezésre álló forrásokból növelni kell a versenyképességet és csökkenteni a fajlagos költségeket.

Emellett a fő célkitűzés az, hogy jelentősen növekedjen az öntözött területek aránya az országban. A munkaerő utánpótlást is biztosítani kell az elkövetkező időszakban, mivel a kertészet rendkívül sok kézimunkaerőt igényel. Az utóbbi időben drasztikusan csökkent a szakképzett munkaerő, ezért az igényes kultúráknál el kell gondolkozni a gépesítettség növeléséről.

Az öntözés növelését a földforgalmi törvények vonatkozó jogszabályainak változtatása is elősegítené. Az öntözésen kívül viszont a belvízmentesítés kérdése is súlyos problémákat okoz - emelte ki Szarvas Pál, a Terra-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. Emellett a termelői érdekeltségű élelmiszer feldolgozás kialakítása is perspektivikus lehet a jövőben. A piac minden szegmensét ki kell szolgálni. A fogyasztóknak szüksége van a funkcionális élelmiszerekre, ezért a feldolgozóiparnak reagálnia kellene a megváltozott igényekre - tette hozzá Varga László.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02