Egy módszer, amely dacol a faggyal! Tudj meg mindent a tél alá vetésről

agrarszektor.hu
Sokan nem gondolnák, de még november végén is vannak olyan zöldségek, amelyeknek a magjait elvethetjük kiskertünkben. A késő őszi vetést tél alá vetésnek hívjuk, és habár kockázatos lehet, mégis nagyon sok előnye van, ha ezt a módszert használjuk. Összegyűjtöttük mely zöldségek magjait érdemes ilyenkor elvetnünk, és mikre érdemes odafigyelni, hogy már tavasszal a saját kiskertünkben termett zöldségeket fogyaszthassuk.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Néhány kertész számára meglepő lehet, de még novemberben is akadnak olyan zöldségfajok, amelyek magjait el lehet vetni a kiskertben. Mivel ilyenkor már az ősz utolsó szakaszáról beszélünk, ezért ezt a módszert tél alá vetésnek hívjuk. Habár kockázatos lehet ilyenkor vetni, de annál nagyobb haszonnal kecsegtethet. Sokan azt gondolnák, ilyenkor a fagyok miatt kell a leginkább aggódni, pedig a téli felmelegedés sokkal jobban károsíthatják az elvetett magokat, a melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, a visszatérő fagyok pedig teljesen elpusztíthatják fejlődő növényünket.Kisebb kertekben ezért kisebb mennyiséggel érdemes megpróbálni ezt a kései vetési módszert, de ha sikerül akkor már kora tavasszal betakarításra alkalmas zöldségeink lesznek. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A tél alá vetés ideális időpontja akkor van, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, a talaj azonban még nem fagyos. A módszer egyik nagy előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor is, érdemes azonban legalább nyolc centiméter mélyre ásnunk a magokat. Már ilyenkor érdemes támrendszert készítenünk a borsónak, így a hozam is növelhető. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetnünk 5-10 centiméteres közökkel, de tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is. 

A tél alá vetés rizikója, hogy a téli időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem biztos, hogy minden vetés kikel majd, és az is előfordulhat, hogy a veszteség nagyobb arányú lesz. Nagy előnye azonban, hogy megelőzhetjük vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek, növekedésnek indulnak, minthogy a kártevők megjelennének. Így alig lesz növényvédelmi feladat a terményekkel, és tavasszal is kevesebb teendőnk lesz a kiskertben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?