Április a kiskertekben: miket ültessünk ilyenkor?

Áprilisban végre elindulhat a nagyüzemi palántázás és magvetés a veteményeskertben, ekkorra ugyanis kellően felmelegszik a kert talaja, és sokkal több már a napsütéses órák száma is. Most már biztonsággal elvethetjük a tökfélék, a bab, a mángold, a cékla, sárgarépa és még számtalan zöldség magját a kiskertünkbe. Arra mindig figyeljünk oda, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve az ültetés előtt, gondoskodjunk a gyommentesítésről, és szükség esetén a komposzt, illetve istállótrágya beforgatásáról is.

Most, hogy egyre több a napsütéses órák száma, és egyre melegebb van, elkezdhetjük a zöldségek magvetését, illetve palántázását a kiskertünkbe. Itt van a babvetés szezonja, érdemes azonban a hagyományos sárgahüvelyű fajták helyett a zöldhüvelyűeket, ezek ugyanis kevésbé szálkásodnak, és sokkal jobb zamatúak.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Most vethetjük el a kabakosok többségének a magját is, ha tehetjük akkor trágyával dúsított fészekbe. Ilyen például a főzőtök, a cukkini, az uborka, a spárgatök, és a patisszon. Emellett lehet már vetni a mángold, a kukorica, az őszi fejes káposzta, a cékla, a karalábé, és a sárgarépa magját is fellazított, gyommentesített talajba. Egy kis kelesztő öntözés után jobban kel például az uborka. Tépősalátát is folyamatosan vethetünk, így mindig lesz friss terményünk otthonra.

A hónap második felében palántázhatjuk a paradicsomot, mindenképp várjuk meg azonban a jó időt. A palánta föld alá került szárrésze is gyökereket fejleszt, ezért nem kell különösebben ügyelni arra, hogy ne ültessük mélyre. Karókat vagy támrendszert biztosítsunk a későbbi növekedéshez, kiemelten a folyton növő fajtáknak.

Miután elvetettük a zöldségmagokat a sorok között lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat, valamint használjunk talajtakarót, amellyel megakadályozhatjuk a nedvesség elpárolgását és a gyomok elszaporodását. Talajtakaróként használhatunk például szalmát, vagy elhalt (de egészséges) növényi részeket. Emellett néhány kultúránál figyelnünk kell az öntözésre, persze csak ha nem esik, és kiszárad a talaj, ilyenek a gyökérzöldségek, a retek, és hagymafélék.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el

Ilyenkor is akad munka bőven a kertekben.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista

Számtalan feladat akad a kertben júniusban is.
Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu