Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Nemcsak a vendéglátóhelyek teraszai nyitottak ki, saját kertünkben is egyre többet lehet a szabadban sütkérezni. Virágba borultak a cserjék, és ha az égiek is úgy akarják, a hétvégére a nap is simogatja már az arcunkat. Az igazi élményt azonban egy gondozott, kincsekkel teli kert adja, amihez bizony rendre be kell vetni magunkat. A május - kertészkedés szempontjából - mindenképpen mozgalmas hónapnak ígérkezik!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva végleg elbúcsúzhatunk az utolsó fagyos éjszakáktól is - írja a HelloVidék. A meteorológusok szerint a jövő héten már nem lesz okunk panaszra: remek tavaszi, kertészkedős-veteményezős napokra van kilátásunk! Íme, a legfontosabb kerti feladatok, amikre mindenképpen ajánlatos időt fordítanunk még májusban.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Fűnyírás

Talán az egyik leggyakoribb kerti munkák egyike a fűnyírás, sokan már áprilisban el is kezdték. Azért is fontos, mert egészségesebbé teszi a füvet és ritkítja a gyomokat is. Sőt, ha tehetjük, ne is szedjük össze a levágott füvet, hiszen ingyen tápanyagot jelent a földünknek. Arra pedig figyeljünk, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk tehát időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után!

2. Ültetés és palántázás 

A sikeres termesztés titka több összetevőből áll, ám kétségtelenül az egyik legfontosabb az, hogy megfelelően tervezzük meg a kertünket - például, hogy mikor, mivel, mit népesítsünk be a veteményesünkbe. Azt is jó tudni, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, illetve azt is, hogy magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük. Mielőtt nekiállunk vetni, fontos, hogy olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint vágjunk bele. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha nem szeretnénk magunk sokat bíbelődni a palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Metszés

Ha még nem vágtuk le a kertünkben levő bokrok és cserjék ágait, akkor még van egy utolsó lehetőség rá. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni - ebben az időszakban növekednek a leggyorsabban. Ide tartoznak például a rózsák is - ha nem metszük meg őket, azt "hiszik" vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy legalábbis csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon "dolgozik" majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon.

4. A régebbi növények ápolása és újak ültetése

A kora tavaszi hagymások -  például a tulipánok - lassan elnyílnak. Éppen ezért, a kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsuk meg a száraz részektől. Ugyanakkor, itt az ideje, hogy elültessük az egynyári növényeket! 

5. Öntözés

Persze öntözni nemcsak májusban kell, de ügyelni kell arra, hogy szárazabb időszakok is előfordulhatnak, ezért biztosítanunk kell a megfelelő, rendszeres öntözést. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk például a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Vegyük fel a harcot a kártevők ellen

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. Alkalmazhatjuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Az alábbi dolgokra figyeljünk, és jó eséllyel megelőzhetjük a kártevők elszaporodását:

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.

7. Tápláljuk a talajt!

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk - nagyon fontos, hiszen ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. Éppen ezért több szempontból is lényeges az, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból oldjuk meg a talaj táplálását, - például komposztáljunk - így nemcsak a növények lesznek hálásak, hanem bizony a környezet is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

8. A szobanövényeinket is vigyük ki napozni

Ilyenkor már nem kell számítani fagyokra, nem lesz olyan hideg idő, ami ártana a növényeinknek. Ha van erkélyünk vagy teraszunk, akkor bizony érdemes kivinni oda a szobanövényeinket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?