Ne hagyd hogy a hőség kipusztítsa a kerted: locsolj okosan

agrarszektor.hu
Újra beütött a kánikula és a hőség, ami azt jelenti, hogy ismét lehet rendszeresen locsolni. Nem mindegy azonban, hogy ebben a nagy forróságban mikor és hogyan öntözünk, illetve, hogy mennyi vizet juttatunk ki a kertbe. Összegyűjtöttük a legtutibb tippeket, amiket az öntözésről, és a harmonikus vízellátásról tudni kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elviselhetetlen hőség és kánikula rendesen megviseli a kertet, érdemes azonban ilyenkor sokkal nagyobb figyelmet fordítani az öntözésre. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor, mennyit és hogyan locsolunk a forró napokon, hiszen ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor óriási károkat okozhatunk. Sokkal jobb ha ilyenkor kevesebbet locsolunk, de akkor alaposabban, a túl gyakori locsolástól ugyanis a növények el vannak kényeztetve, így a ritkább öntözés során kénytelenek mély gyökérzetet növeszteni, hogy a talaj mélyebb rétegeiből szívják fel a vizet és a tápanyagokat. Az egészségesebb gyökérzet lazítja, levegőssé teszi a talajt, erősebbek lesznek a növényeink, a túl gyakori öntözésnél ugyanakkor a tápanyagokat a víz bemoshatja az alsóbb rétegekbe, ahonnan a növény már nem képes felvenni azokat. 

Soha ne locsoljunk felűről, hiába a szórófejes öntözés használata közkedvelt, de valójában több kárt okozunk vele, mint hinnénk. A vízpermet ugyanis esőt imitál, mire a talaj megnyílik, hogy befogadja a vizet, majd hirtelen elzárjuk a locsolót, de a talaj nyitva marad és a nedvesség hamar elpárolog. A felűről való öntözés károsítja a leveleket és a gombás betegségek hamarabb kialakulnak, a vízhasználat pedig magas, de kevésbé hasznosul. Locsoljunk inkább csepegtető öntözéssel este vagy öntözzünk kannával, közel a növények tövéhez. Soha ne napközben locsoljunk, sokkal jobb időpont erre a naplemente környéke. Sokan pánikba esnek, amikor napközben azt látják, hogy kókadoznak a növények, ez azonban természetes védekező mechanizmus a párolgás csökkentésére. 

Jó megoldás lehet még az árnyékolás, például egy-egy sor csemegekukorica pár méterenként, vagy felfuttatott bab, disztök, ami napközben picit árnyékol. Vessünk talajtakaró növényeket, ha ugyanis egész évben gondoskodunk a talaj takarásáról, akkor csökkenthetjük az öntözés gyakoriságát. Emellett érdemes mulcsoznunk a talajt ott, ahol nem fedi növényzet. Használjunk hozzá szalmát, száraz leveleket, fűkaszálékot vagy karton papírt, a gyümölcsfáknál pedig alkalmazzunk vastag takarást a törzs körül. A mulcsozásra a legmegfelelőbb időpont, ha közvetlenül vetés vagy ültetés után csináljuk, így ugyanis már az elejétől fogva kordában tarthatjuk a gyomokat. A mulcsréteg védi a csírázó magokat és könnyedén keresztül bújnak rajta, ezért ne mulcsozzunk, ha már a magok kicsíráztak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02