2,5 millió haszon egy hektáron: homoktövis

Agrárszektor
Kétszer annyi hasznot hoz, mint egy szántóföldi zöldség, igaz, az első szüretre 4 évet kell várni. Utána azonban 20-25 éven át számíthatunk homoktövis-ültetvényünkre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Azért ez nem ilyen egyszerű!" - int Csépe Balázs, az első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. "Sokan úgy vágnak bele a telepítésbe, hogy sem a munkaerő-szükségletét, sem a környék hűtőházi kapacitásait nem mérték fel előtte. Nem beszélve arról, hogy pár száz mázsa homoktövisért nem hajolnak le a felvásárlók."

A 43 éves agrármérnöknek nemcsak alapos tapasztalata van bogyósgyümölcs-termesztésben, de jó szervező is lehet, mert a tavaly életre hívott Best Berry Homoktövis Szövetkezet máris 40 taggal dicsekedhet. Ők rendelkeznek a hazai üzemszerű homoktövis-ültetvények több, mint felével. Idén szeretnék elérni, hogy a tagok által termelt bogyómennyiség elérje a 400-700 tonnát. Ennyi alapanyag már megmozgatja a legnagyobb vevők fantáziáját is.

Gyógyhatású, csak papíron nem

A homoktövis rendkívül gazdag vitaminokban, C-vitaminból tízszer több van benne, mint a citromban. Gazdag E-vitamintartalma miatt antioxidáns hatású, olaja négy különböző Omega-zsírsavat is tartalmaz. A homoktövisnek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást tulajdonítanak a világ számos országában. Nagyra értékelik a Közel-Keleten, de a skandináv és a balti államokban is. Az EU viszont nem ismeri el gyógyhatású terméknek.

"A fogyasztók bizonyára nem értenek egyet az unióval, mivel a homoktövis keresett cikk a patikákban. Így reményeim szerint mi is egyre több gyógyszertárnak tudjuk szállítani. Amíg ez a hazai értékesítési csatorna ki nem épül, továbbra is külföldre visszük a bogyót" - közli Csépe Balázs.

A szövetkezet végzi a bogyók központi hűtését, tisztítását és természetesen az értékesítést.  Mindezt egyelőre bérelt hűtőházaknban, csarnokban, bérelt gépekkel teszik. "Magasak a költségek, de még mindig olcsóbb egyben kezelni ennyi terményt, mint külön-külön. Csak a hűtési költségen 20-30%-ot takaríthatnak meg így a termelők" - magyaráz a szövetkezet vezetője.

 


Így termeljük!

Az integrált termelők jellemzően négy homoktövisfajtát termesztenek a német fajtakörből. A legjobb hazai ültetvények 30 tonnás termést produkálnak hektáronként. A homoktövis nem pillangósvirágú, mégis nitrogénkötő. Nem egy Rhizobium, hanem egy Frankia baktériumfajjal él szimbiózisban - ez a típusú nitrogénfixáló kapcsolat csak fás szárú növényekkel jön létre. A lényeg, hogy nem igényel műtrágyát a termeléshez, ám a mikroelemes lombtrágyát meghálálja. Kártevőkkel, kórokozókkal szemben meglehetősen ellenálló, így a vegyszermentesen termelt bogyók bio minősítést nyerhetnek.

A termelés során egyetlen extra igénye van: mivel gyakran kerül rossz vízgazdálkodású talajra, ha megfelelő termést szeretnénk, akkor igény szerint (talajnedvesség-mérés alapján) öntözni kell. Homokon a talaj víztartalmát és a nitrogénfixáló baktériumokat célszerű szalmás takarással óvni, és nem túl tág térállásba ültetni a növényeket. A telepítésre egy homoktövis-dugványt 650-900 forintért lehet megvenni a szövetkezeti faiskolában.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A termelés legköltségesebb és legkellemetlenebb mozzanata - a telepítésen túl - a betakarítás. Egy bőrkesztyűs brigád a szúrós termőágat bogyóstul lemetszi, majd hűtőházba szállítják. Itt az ágat lefagyasztják, és ebben az állapotban megy a cséplődobba. A lehullott bogyókat aztán lézeres válogatógép osztályozza. A feldolgozási folyamat innentől kezdve a vevő igényei szerint alakul.

A költségek levonása után a termelő markában tisztán 200-250 Ft marad kilónként. Egy átlagos, 10 tonnás ültetvény így 2-2,5 millió hasznot hozhat hektáronként.

A homoktövis kétéves ciklusokban termel hol több, hol kevesebb bogyót, ezzel a bevétel-ingadozással is számolni kell. Ezzel együtt kiugróan jövedelmező kultúra, és még csak sok törődést sem igényel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03