Drágább étolaj és tej, olcsóbb gabona

agrarszektor.hu
Emelkedtek szeptemberben a nemzetközi élelmiszerárak, ami leginkább a növényi olajok és a tejtermékek árának erősödésével indokolható. Ugyanakkor az alapvető gabonafélék árai csökkentek. A FAO élelmiszerár-indexe szeptemberben egy százalékkal nőtt augusztushoz képest.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A növényi olajok árszintje több mint 4 százalékkal nőtt szeptemberben, és ezen belül is a pálmaolajé emelkedett a legnagyobb mértékben, amit a szója, a repce és a napraforgó követtek. A tejárindex 2,1 százalékkal drágult a vaj és sajtok árának emelkedése miatt, amit a kínálat folytonossága miatti aggodalmak fűtöttek Ausztráliában, Új-Zélandon és az Európai Unióban.

Egyedül a gabonafélék ára csökkent 1 százalékkal, ez leginkább a kukorica és a búza jegyzésében tapasztalt eséssel indokolható. Nem csak a tartalékok bőségesek ezekből, de a FAO előrejelzése szerint világszerte rekordnagyságú gabonatermésre számíthatunk

- írja közleményében a FAO.

A FAO élelmiszerár-indexe szeptemberben 178,4 ponton zárt, ez közel 1 százalékkal magasabb, mint az augusztusi érték, és 4,3 százalékkal jobb, mint az előző év ugyanezen időszakában kapott érték. A minimális emelkedés a növényi olajok és a tejtermékek árának erősödésének köszönhető. A FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.

Az elmúlt hónapban a cukor ára stagnált, a jelenlegi szintje 33 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A különbség a túltermelés és az alacsony globális kereslet kombinációjából fakad. A húsfélék ára lényegében változatlan maradt.

A FAO újra felfelé módosította 2017-es gabonatermelési előrejelzését, ami így várhatóan 2 612 millió tonna lesz, ami 7 tonnával meghaladja a tavalyi rekordértéket. A lépés az Európai Unió és Oroszország ígéretesnek látszó búza-, illetve Kína és az Egyesült Államok kukoricatermelésére reagált. Ezzel a frissített értékek búza esetében 750 millió tonna, a szemes terményeknél 1 361 millió tonna, továbbá a rizsnél 500 millió tonna az idei szezonra.

Mindezekkel a FAO szerint a 2018-as szezon végére minden idők legnagyobb gabonatartalékával (720 millió tonna) fogunk rendelkezni.

A gabonakereskedelem is rekordszintre nőhet, és elérheti a 403 millió tonnát Kína, az Európai Unió és Irán nagyobb kukoricaigénye miatt. Közben Oroszország szerepe, mint a világ legnagyobb búzaexportőre megszilárdulni látszik, Argentína és Brazília lesznek a legnagyobb haszonélvezői a szemes terményekkel való kereskedelem bővülésének.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?