A minőségi búzának jó ára lesz, a többi mögött nagy a kérdőjel

agrarszektor.hu
Az amerikai USDA májusi búzabecslését most a francia Tallege elemző újabb előrejelzése követi. Az európai elemzők korántsem olyan optimisták, mint a tengeren túli kollégáik, de azért így is jelentős termelésbővülést valószínűsítenek a tavalyi gyenge év után. A lényeg pedig ugyanaz: több lesz a búza, mint a felhasználás, ami válogatósabb kereskedőket jelent.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Tallage francia piacelemző vállalat májusi előrejelzését a NAIK AKI piaci jelentése szemlézte. Eszerint 745 millió tonna búzát (+6 százalék) takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben. A globális felhasználás 741 millió tonna lehet. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint amit az USDA becsül, de lényegüket tekintve ugyanazt a helyzetet tükrözik: több lesz a termés, mint a felhasználás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Unióban durumbúzával együtt közel 152 millió tonna lehet az idei búzatermés. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban (+10 százalék), Németországban (+22 százalék), az Egyesült Királyságban (+7 százalék), Lengyelországban (+15 százalék) és Bulgáriában (+3 százalék) bővülhet a termelés, míg Romániában 2 százalékkal csökkenhet.

Magyarországon hivatalos adatok az idei termelésre vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre, a francia szakértők szerint 5 millió tonna (+13 százalék) búza kerülhet a magtárakba az idén. A termelők az elmaradt kalászvédelem és a meleg, párás, csapadékos időjárás miatt nagyarányú fuzáriumfertőzésre számítanak. Mivel sok lesz a búza, de kevés a kifogástalan minőségű, az idei évben az utóbbinak lesz magas ára, míg a takarmánybúzaé leszakadhat tőle. Most nem kétezer forint lesz a különbség a kétféle minőség között.

Az eddigi áralakulást az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet grafikonja szemlélteti. 2019 eddig rendre magsabb árakat hozott, mint az utóbbi két év. Nagy kérdőjel a betakarítás utáni időszak áralakulása.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?