A minőségi búzának jó ára lesz, a többi mögött nagy a kérdőjel

agrarszektor.hu
Az amerikai USDA májusi búzabecslését most a francia Tallege elemző újabb előrejelzése követi. Az európai elemzők korántsem olyan optimisták, mint a tengeren túli kollégáik, de azért így is jelentős termelésbővülést valószínűsítenek a tavalyi gyenge év után. A lényeg pedig ugyanaz: több lesz a búza, mint a felhasználás, ami válogatósabb kereskedőket jelent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tallage francia piacelemző vállalat májusi előrejelzését a NAIK AKI piaci jelentése szemlézte. Eszerint 745 millió tonna búzát (+6 százalék) takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben. A globális felhasználás 741 millió tonna lehet. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint amit az USDA becsül, de lényegüket tekintve ugyanazt a helyzetet tükrözik: több lesz a termés, mint a felhasználás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Unióban durumbúzával együtt közel 152 millió tonna lehet az idei búzatermés. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban (+10 százalék), Németországban (+22 százalék), az Egyesült Királyságban (+7 százalék), Lengyelországban (+15 százalék) és Bulgáriában (+3 százalék) bővülhet a termelés, míg Romániában 2 százalékkal csökkenhet.

Magyarországon hivatalos adatok az idei termelésre vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre, a francia szakértők szerint 5 millió tonna (+13 százalék) búza kerülhet a magtárakba az idén. A termelők az elmaradt kalászvédelem és a meleg, párás, csapadékos időjárás miatt nagyarányú fuzáriumfertőzésre számítanak. Mivel sok lesz a búza, de kevés a kifogástalan minőségű, az idei évben az utóbbinak lesz magas ára, míg a takarmánybúzaé leszakadhat tőle. Most nem kétezer forint lesz a különbség a kétféle minőség között.

Az eddigi áralakulást az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet grafikonja szemlélteti. 2019 eddig rendre magsabb árakat hozott, mint az utóbbi két év. Nagy kérdőjel a betakarítás utáni időszak áralakulása.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?