Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Csaknem 20%-ot estek az előző héten a paradicsomárak Lengyelországban, a brutális csökkenés egyik oka a szezonális kínálat bővülése. Ugyanakkor a szakértők szerint a zuhanó árak részben azért alakultak ki, mert a helyi létesítményekben termelt paradicsommal minőségi problémái voltak, így a termelők az árak visszafogására kényszerültek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A szezonális kínálat bővülése miatt október második-harmadik hetében átlagosan 19%-kal estek az üvegházi paradicsomok árai Lengyelországban. A jelenlegi átlagár az 5-5,4 PLN/kg (435-465 Ft/kg) sávban mozog a korábbi hetekre jellemző 6-7 PLN/kg átlagárhoz képest. Az EastFruit szerint az árcsökkenés másik oka a helyi létesítményekben termelt paradicsom minőségi problémái voltak, a termelők ezért is kényszerültek az árak visszafogására. Ráadásul viszonylag nagy készletek vannak raktáron, mivel az általános inflációs környezet miatti áremelkedés hatására a kereslet jelentősen visszaesett, illetve a lengyel exportlehetőségek is beszűkültek, főleg az orosz-ukrán konfliktus tovagyűrűző hatásai miatt. A mostani hirtelen áresés ellenére a paradicsom a tavalyi árszinthez képest még mindig 37%-kal drágább, ezért elemzők szerint nem kizárt, hogy átmenetileg további ármérsékléssel próbálják kitakarítani a készleteket a forgalmazók - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?