Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Csaknem 20%-ot estek az előző héten a paradicsomárak Lengyelországban, a brutális csökkenés egyik oka a szezonális kínálat bővülése. Ugyanakkor a szakértők szerint a zuhanó árak részben azért alakultak ki, mert a helyi létesítményekben termelt paradicsommal minőségi problémái voltak, így a termelők az árak visszafogására kényszerültek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szezonális kínálat bővülése miatt október második-harmadik hetében átlagosan 19%-kal estek az üvegházi paradicsomok árai Lengyelországban. A jelenlegi átlagár az 5-5,4 PLN/kg (435-465 Ft/kg) sávban mozog a korábbi hetekre jellemző 6-7 PLN/kg átlagárhoz képest. Az EastFruit szerint az árcsökkenés másik oka a helyi létesítményekben termelt paradicsom minőségi problémái voltak, a termelők ezért is kényszerültek az árak visszafogására. Ráadásul viszonylag nagy készletek vannak raktáron, mivel az általános inflációs környezet miatti áremelkedés hatására a kereslet jelentősen visszaesett, illetve a lengyel exportlehetőségek is beszűkültek, főleg az orosz-ukrán konfliktus tovagyűrűző hatásai miatt. A mostani hirtelen áresés ellenére a paradicsom a tavalyi árszinthez képest még mindig 37%-kal drágább, ezért elemzők szerint nem kizárt, hogy átmenetileg további ármérsékléssel próbálják kitakarítani a készleteket a forgalmazók - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?