Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a paradicsomok a boltokból?

Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a paradicsomok a boltokból?

agrarszektor.hu
A Nature Food tudományos folyóiratban jelent meg a Purdue Egyetem, a University of Texas, a University of Florida és a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének közös tanulmánya, amelynek fő megállapítása szerint a következő 30-40 évben drámai módon visszaeshet az ipari paradicsom globális piacát meghatározó, a világtermelés 65%-át adó három ország (USA, Kína és Olaszország) termelése. A cikk az 1980-2009 közötti adatokból kiindulva, több klímaszcenárió alkalmazásával 2050-re 6%-os visszaesést jósol az említett nagy termelő országok összesített volumenében.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Ezt elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével magyarázza, és a számítások végeredményét tekintve nincs jelentős különbség az öt alkalmazott modell futtatása között. Ha a hőmérséklet a tanulmány előrejelzéseinek megfelelően emelkedik, Kalifornia és Olaszország a túl magas hőmérséklet és a vízkészletek korlátozása miatt nem biztos, hogy képes lesz fenntartani a feldolgozóipari paradicsomtermelés jelenlegi szintjét. Dr. Davide Cammarano, a tanulmány vezető szerzője kifejtette: az éghajlatváltozás veszélye fenyegető, különösen azért, mert a szabadföldön termesztett, gépi betakarítású ipari paradicsom jelentős öntözést igényel - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Valószínű, hogy a jövőben több vízre lesz szükség a jövedelmező termelés fenntartásához. Ennek fontos következményei vannak, mert a víz olyasmi, ami ezen országok több régiójában a jövőben egyre kevésbé lesz elérhető a mezőgazdaság számára. A magasabb hőmérséklet felgyorsítja a növények növekedését, ami lerövidíti a termés érési idejét, és csökkenti a hozamokat. Minden növénynek van egy érés szempontjából optimálisnak tekinthető hőmérséklete, amely felett azonban felgyorsulnak az öregedési folyamatok, amelyek negatív hatással vannak a termésre. Az ipari paradicsom termesztésének prognosztizált életképessége minden régióban más és más - teszi hozzá Cammarano.

Úgy tűnik, hogy a hűvösebb régiók, mint például Kína és Kalifornia északi részei fognak profitálnak a hőmérséklet emelkedéséből, és versenyelőnyre tehetnek szert. A modellek szerint Kínát érinti majd legkevésbé a melegedés, Kaliforniát és Olaszországot viszont igen negatívan érintik majd az előre jelzett környezeti változások.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tanulmány előrejelzései szerint az éghajlatváltozás nagy problémát jelent a paradicsomfeldolgozó ipar számára, a következő 30 éven belül például Olaszország már nem lesz képes paradicsomot termelni. Ez problémát okoz az iparág ellátási láncában, más régiókból kell majd paradicsomot beszerezniük. Ez logisztikai szempontból is gondot okoz, mind a költségeket tekintve, mind pedig a szállítás során kibocsátott szén-dioxid miatt. Dr. Cammarano hozzátette: A tanulmány azt mutatja, hogy még kisebb mértékű felmelegedés is elég ahhoz, hogy a paradicsomtermesztésre alkalmas fő területek megváltozzanak. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a rugalmas paradicsomtermesztés és értékláncok kialakítása során figyelembe kell venni a jövőbeli éghajlati változásokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?