Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

MTI
Megkezdődött a tavaszi vetés Zala vármegyében, de a csapadékos időjárás hátráltatja a munkát. Eddig 2500 hektáron került földbe a mag, míg az elmúlt év azonos időszakában már 8500 hektárnyi területen végeztek a vetéssel - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdálkodok már január végén elkezdték a vetést, de amikor hidegre fordult az időjárás, leállították a munkákat - tájékoztatott Sabján Krisztián. A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1200 hektár, ennek több mint 70 százalékán elvetették a gabonát. A napraforgó 150 hektáron, a kukorica csaknem 500 hektáron került a talajba. A tervek szerint mintegy 30 ezer hektáron termesztenek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 9 ezer hektár körüli. A hideg időjárás és a sok csapadék hátráltatja a tavaszi szántóföldi növények vetését, ugyanakkor kedvez az őszi kultúráknak - jelezte a megyei elnök. Az állományok összességében jól, közepesen fejlődnek, csak néhány erősen fejlett, harsányzöld tábla található a térségben. A múlt ősszel 30 100 hektáron búzát, 5780 hektáron ősziárpát, 1300 hektáron tritikálét vetettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 13 635 hektáros őszi káposztarepcét kora tavasszal fejtrágyázták, nagy területen már a második adag is kikerült a földekre. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a gazdák attól tartanak, hogy a később kijuttatott tápanyag nem tud hasznosulni - ismertette Sabján Krisztián. Összegzés szerint a következő hetekben 50 ezer hektárt meghaladó területen kell a talajt előkészíteni, és elvetni a tavaszi növényeket. A gazdáknak figyelmet kell fordítaniuk az őszi vetésű állományokra is, mert a sok csapadék és a felmelegedés miatt számítani kell a gombabetegségekre és a kártevők megjelenésére - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?