Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

MTI
Megkezdődött a tavaszi vetés Zala vármegyében, de a csapadékos időjárás hátráltatja a munkát. Eddig 2500 hektáron került földbe a mag, míg az elmúlt év azonos időszakában már 8500 hektárnyi területen végeztek a vetéssel - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdálkodok már január végén elkezdték a vetést, de amikor hidegre fordult az időjárás, leállították a munkákat - tájékoztatott Sabján Krisztián. A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1200 hektár, ennek több mint 70 százalékán elvetették a gabonát. A napraforgó 150 hektáron, a kukorica csaknem 500 hektáron került a talajba. A tervek szerint mintegy 30 ezer hektáron termesztenek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 9 ezer hektár körüli. A hideg időjárás és a sok csapadék hátráltatja a tavaszi szántóföldi növények vetését, ugyanakkor kedvez az őszi kultúráknak - jelezte a megyei elnök. Az állományok összességében jól, közepesen fejlődnek, csak néhány erősen fejlett, harsányzöld tábla található a térségben. A múlt ősszel 30 100 hektáron búzát, 5780 hektáron ősziárpát, 1300 hektáron tritikálét vetettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 13 635 hektáros őszi káposztarepcét kora tavasszal fejtrágyázták, nagy területen már a második adag is kikerült a földekre. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a gazdák attól tartanak, hogy a később kijuttatott tápanyag nem tud hasznosulni - ismertette Sabján Krisztián. Összegzés szerint a következő hetekben 50 ezer hektárt meghaladó területen kell a talajt előkészíteni, és elvetni a tavaszi növényeket. A gazdáknak figyelmet kell fordítaniuk az őszi vetésű állományokra is, mert a sok csapadék és a felmelegedés miatt számítani kell a gombabetegségekre és a kártevők megjelenésére - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?