2023. szeptember 22. péntek Móric
Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

MTI
Megkezdődött a tavaszi vetés Zala vármegyében, de a csapadékos időjárás hátráltatja a munkát. Eddig 2500 hektáron került földbe a mag, míg az elmúlt év azonos időszakában már 8500 hektárnyi területen végeztek a vetéssel - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gazdálkodok már január végén elkezdték a vetést, de amikor hidegre fordult az időjárás, leállították a munkákat - tájékoztatott Sabján Krisztián. A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1200 hektár, ennek több mint 70 százalékán elvetették a gabonát. A napraforgó 150 hektáron, a kukorica csaknem 500 hektáron került a talajba. A tervek szerint mintegy 30 ezer hektáron termesztenek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 9 ezer hektár körüli. A hideg időjárás és a sok csapadék hátráltatja a tavaszi szántóföldi növények vetését, ugyanakkor kedvez az őszi kultúráknak - jelezte a megyei elnök. Az állományok összességében jól, közepesen fejlődnek, csak néhány erősen fejlett, harsányzöld tábla található a térségben. A múlt ősszel 30 100 hektáron búzát, 5780 hektáron ősziárpát, 1300 hektáron tritikálét vetettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 13 635 hektáros őszi káposztarepcét kora tavasszal fejtrágyázták, nagy területen már a második adag is kikerült a földekre. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a gazdák attól tartanak, hogy a később kijuttatott tápanyag nem tud hasznosulni - ismertette Sabján Krisztián. Összegzés szerint a következő hetekben 50 ezer hektárt meghaladó területen kell a talajt előkészíteni, és elvetni a tavaszi növényeket. A gazdáknak figyelmet kell fordítaniuk az őszi vetésű állományokra is, mert a sok csapadék és a felmelegedés miatt számítani kell a gombabetegségekre és a kártevők megjelenésére - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?