Kiderült, milyen nyár vár a magyarokra idén: erre jó, ha mindenki felkészül

Kiderült, milyen nyár vár a magyarokra idén: erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok időjárása nem éppen kedvezett a nyaralóknak, sokfelé több alkalommal is leszakadt az ég, komoly villámárvizek is kialakultak, melyek jelentős károkat okoztak. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mikor érkezik meg az első kánikula, számítani lehet-e a tavalyihoz hasonló aszályra. Ami biztos: a héten még maradnak a 30 fok alatti maximumok.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022-ben száraz tavasz követte a rendkívül csapadékszegény telet, csak áprilisban hullott több csapadék az átlagnál. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy megfelelő tartalékot biztosítson az elkövetkező 4 hónapra, májusban és mindhárom nyári hónapban jóval kevesebb eső esett az átlagnál. Az ország nagy részén súlyos aszályhelyzet alakult ki, milliárdos károk keletkeztek a mezőgazdaságban, kritikus szintre apadt a Velencei-tó vízszintje, a Balaton vízállása is alacsonnyá vált, több patak, kisebb tó és folyó kiszáradt, nem egy helyen korlátozni kellett a vízfogyasztást - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén azonban teljesen más a helyzet. Elmúlt ősszel csapadékosabb periódus vette kezdetét, ami télen is folytatódott. Különösen sok csapadék hullott decemberben és januárban, majd februárban átmenetileg szárazabb időszak következett, viszont a soron következő tavaszi hónapok mindegyike csapadékosabb volt a sokévi átlagnál, ha az egész országot tekintjük. Területi különbségek természetesen ezúttal is adódtak, előfordultak szárazabb területek is, de nem ez volt jellemző. Az elmúlt hónapok csapadékban gazdag időjárásának köszönhetően a talajok vízkészlete fokozatosan feltöltődött, a tavak, folyók vízszintje normalizálódott, sőt a tavasz folyamán a Rábán, valamint a Tiszán és több mellékfolyóján is árhullámok alakultak ki, legutóbb például a Tarnán és a Zagyván.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondható tehát, hogy a jelenlegi helyzet össze sem hasonlítható a tavalyival, ráadásul úgy tűnik, pár szárazabb napot követően a hét második felében főként az ország keleti felén ismét csapadékosabbra fordulhat az idő. Komoly aszályhelyzet így egyelőre nem látszik, az átázott talajok pedig jó táptalajt jelenthetnek a záporoknak, zivataroknak. Ez természetesen azonban nem garancia arra, hogy júliusban és augusztusban nem jöhet aszályosabb periódus. A hőségimádóknak pedig egyelőre nem szolgálhatunk kecsegtető hírekkel, a héten továbbra is maradnak a 30 fok alatti maximumok. Egy friss előrejelzés alapján viszont jövő héten már melegebb időszak veheti kezdetét, a csúcshőmérséklet egyre inkább megközelítheti, elérheti a 30 fokot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?