Ehhez még kert sem kell: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

Ehhez még kert sem kell: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

agrarszektor.hu
Friss zöldségeket az év minden időszakában érdemes fogyasztani, hiszen amellett, hogy nagyon egészségesek, sokféleképpen fel is használhatjuk őket. Ráadásul könnyedén termeszthetjük otthoni körülmények között is, sőt, az sem baj, ha nincsen kertünk. Ugyanis, sok zöldséget akár bent, a lakásban vagy házunkban is termelhetünk. Mutatjuk, hogyan!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A burgonyát, sárgarépát, hagymát és az édesburgonyát vélhetően senkinek sem kell bemutatni, bizonyára a termesztésükkel is többen próbálkoztak már. Bár tény, hogy ezeket a zöldségeket kertben a legegyszerűbb termelni, egyáltalán nem lehetetlen például egy cserében sem. Ha betartjuk a "szabályokat", akkor friss, finom terméshez juthatunk bármikor az évben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Burgonya

A burgonya az egyik legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségünk, amit még kisebb helyen, akár az erkélyen, teraszon is termeszthetünk - írja a balconygardenweb. A vízelvezetés fontos, így olyan edényt válasszunk, amivel ezt tudjuk biztosítani!

Sárgarépa

Sárgarépát beltérben is vethetünk akkor, ha a gyökerek fejlődését hűvös, napos hellyel tudjuk támogatni. A sárgarépa lakásban magról történő termesztése viszonylag időigényes folyamat, de kétszeri - egy tavaszi és egy nyári - vetéssel nyáron és télen is hozzájuthatunk a terméshez. Fontos, hogy a kiválasztott cserép jó vízelvezetésű legyen, mert, ha túl vizes a föld, akkor a gyökerek berohadhatnak.

Hónapos retek

Retket gyorsan és egyszerűen termeszthetünk akkor is, ha csak kisebb edényünk van. Annyi dolgunk van csupán, hogy elvetjük a magokat, majd ügyelünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen. Ujjunkkal ellenőrizhetjük is, hogy mennyire nedves a föld, ha pedig úgy érezzük, hogy kezd száradni, adjunk hozzá egy kis vizet, de vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túl!

EZ IS ÉRDEKELHET

Cékla

A cékla egy roppant egészséges, szép és finom zöldség, amit leginkább ősszel fogyasztunk, pedig más évszakban is elérhető. Olyan cserépre lesz szükségünk, ami legalább 30 cm mély, hogy a cékla megfelelően tudjon növekedni. Ennyi hely nagyjából hat tő eredményes felneveléséhez elegendő. Ha nagyobb példányszámban gondolkodunk, akkor válasszunk bébicéklát.

Hagymafélék

Elsősorban az újhagymáról köztudott, hogy jól nevelhető úgynevezett konténerben. Ízlésünk szerint szerezzünk be egy zacskó dughagymát és egy kb. 10-12 cm mély cserepet, majd kezdődhet is a termelés. Ebben az esetben mindig tartsuk be a csomagoláson található utasításokat.

Torma

A torma mély, gazdag, nedves, agyagos, nedves talajban, napos helyen fejlődik a legjobban. Egy legalább 70 centiméter mélységű, nagyobb edényre lesz szükségünk, hogy a gyökerek növekedni tudjanak. A vízelvezető lyukak elengedhetetlenek a tartályban. Akkor öntözzük, amikor a talaj felső rétege kiszárad, emellett havonta érdemes trágyázni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fokhagyma

A beltérben cserépben, virágládában termesztett fokhagyma fiatal, zsenge zöldje a zöldhagymához hasonlóan fogyasztható. Akár az év mind a 12 hónapjában elláthatjuk magunkat a levelekből. A termesztése sem igényel óriási szaktudást, a lényeg, hogy a cserép lehetőleg 15-20 cm mély legyen, tetszés szerinti széles. Fontos, hogy az alján legyen vízelvezető nyílás. A fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra dugjuk le. A szokásosnál sűrűbben történő ültetésnek nincs akadálya, hiszen a növénynek a zöldjét fogjuk leszedni. Az öntözés mértéke attól függ, hogy mennyi napfényt kap a növény. Rendszeres öntözéssel biztosítsuk, hogy a talaj ne száradjon ki. Bőséges napfény esetén gyakrabban kell öntöznünk, mivel a cserép földje hamarabb kiszáradhat, erre mindenképpen figyeljünk oda!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?