3 milliárd eurós többlet lehet az agráriumban Czerván szerint

agrarszektor.hu
Az agrárgazdaság többlete az idén, a várhatóan csökkenő kibocsátás ellenére is, elérheti a 3 milliárd eurót - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai fórumon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az ágazat helyzetét értékelve elmondta: a pozitív egyenleg az idei első nyolc hónapban 2,5 milliárd eurót tett ki, ez alapján az éves teljesítmény minden bizonnyal meghaladja a tavalyi, rekordnak számító 2,7 milliárd eurós szintet. Emlékeztetett: a magyar GDP 1,6 százalékos múlt évi növekedéséhez az ágazat 0,9 százalékponttal járult hozzá. Az ágazat összes kibocsátása elérte a 2170 milliárd forintot, az ágazati beruházások pedig 14 százalékkal nőttek 2011-ben. Az államtitkár hangsúlyozta: az agrárkormányzat nyitott a konstruktív párbeszédre a MOSZ-szal - ahogy a többi társadalmi, szakmai és érdekképviseleti szervezettel is - az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésben. Sem az új földtörvényjavaslat, sem a tervezett új szövetkezeti törvény nem végleges még, így a jobbító szándékú, kritikai észrevételeket minden érintett megteheti - mondta.

Példaként említette, hogy a földforgalmat szabályozó új törvényben szerepelhet az állattenyésztést segítő kitétel, miszerint állategységenként 2 hektár többlettel számolhatnak az állattenyésztők a birtokmaximum meghatározásánál. Változás lehetséges a társas vállalkozások jelenleg ismert foglalkoztatási előírásainál is. A szövetkezeti törvény - amelynek előkészítése most folyik - várhatóan jövőre kerül az Országgyűlés elé. Jelezte azonban, hogy egy esetleges tőkekivonással a szövetkezetekből nem értene egyet. Kiemelte: az agrárkormányzat nagy figyelmet fordít az állattenyésztés támogatására, ugyanis a jelenlegi - mezőgazdaságon belüli -, 32 százalékos arányának jelentős növelését kívánja ösztönözni. Egyebek között ezt a célt kívánja előmozdítani, hogy az idén kifizetett tejkvóta-támogatást, amely kilónként 4 forint volt, megemelték 60 fillérrel. Ez több mint egymilliárd forint többletbevételt jelent a termelőknek. Az idén még a cukorrépa-termelők is mintegy 800 millió forint támogatás kifizetésére számíthatnak.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke az elnökségi beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítésében arra hívta fel a figyelmet: ha az új földtörvény most ismert változatát szavazza meg az Országgyűlés, akkor mintegy kétmillió ember szenvedhet el vagyonvesztést, a termőföld értékének csökkenése miatt. A társas vállalkozásokat pedig nehéz gazdasági helyzetbe hozhatja az előírt foglalkoztatási kényszer. Így tovább nőhet a vidéki munkanélküliség - vélekedett. A földtörvény mostani változatának elfogadása esetén a MOSZ a köztársasági elnökhöz fordulna - mondta. A társas vállalkozások érdekképviseleteként sérelmezik, hogy - mint megjegyezte - nincs rendszeres egyeztetés az ágazatot érintő fontos kérdésekről a MOSZ és a szaktárca között.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31