2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Betegségek és kártevők veszélyeztetik a sarjadó vetést

Befejezésükhöz közelednek az őszi szántóföldi munkák Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az enyhe idő miatt kártevőktől és gombabetegségektől féltik a sarjadó vetéseket a szakemberek. Habár a betakarítást időnként jelentős esőzések és belvizek hátráltatták, a munka túlnyomó részével már végeztek a gazdák.
 
 

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A legfrissebb adatok szerint a napraforgó aratása szinte teljesen befejeződött, hektáronként átlagosan közepes, 2,28 tonnás volt a termés. A kukorica a tavalyinál jobb, hektáronként bő 6 tonnás hozamot produkált, a termény zöme szintén magtárakba került – mondta el az MTI-nek Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke.

A hajnali ködök, valamint a jelentős csapadékmennyiség miatt a napraforgónál számolni kellett a tányérbetegség megjelenésével, és mindkét növénykultúránál növelte a költségeket, hogy szükség volt az állományok mesterséges szárítására. Az őszi káposztarepcét a termelők az előző évhez hasonlóan közel 19 ezer hektáron, időben elvetették. A frissen kikelt, közepesen erős növényeket az enyhe, csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pockok, a kártevőkkel szemben a téli idő hozhat megoldást.

Az őszi árpával a tervezett 25 ezer hektárt szinte teljes egészében bevetették, az előirányzott 127 ezer hektárnyi őszi búzából több mint 100 ezer hektár vetése ugyancsak befejeződött. Ezeknél a kultúráknál egy esetleges újabb enyhe tél kedvezhet a sárgarozsda betegség kialakulásának. Amennyiben nem lesz tartósan mínusz 10 fok alatti hőmérséklet a következő hónapokban, és a kora tavasz ismét a megszokottnál hűvösebb lesz, újra járványos méreteket ölthet ez a gombabetegség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu