2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Növény

Elárulta a titkot a fiatal gazda: így termesztik a növényeket Somogy megyében

A Somogy megyei Westerheide Kft. filozófiája a fenntartható működés, ezáltal a cég folyamatosan törekszik arra, hogy minimálisak legyenek a vegyszerkiadások, és minél kevesebb környezetterheléssel tudjon működni - tudatta Schuck Tibor a cég növénytermesztési ágazatvezetője. Hozzátette, igyekeznek minél többet visszaadni a természetnek, és ezt tartják szem előtt a növénytermesztés során is, így a vetésforgóba többek között olyan kultúrák kerülnek, mint a facélia és a bíborhere.
 
 

A Somogy megyei Hedrehelyen található Westerheide Kft. növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, kertészettel és erdőgazdálkodással foglalkozik - árulta el Schuck Tibor a cég növényteremsztési ágazatvezetője, gépüzemvezetője, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év fiatal agrárszakembere" kategória egyik jelöltje volt. Elmondta, a cégnél a növénytermesztés egy nagyon diverz rendszert alkot, évente átlagosan ugyanis legalább 10 kultúrával foglalkoznak. Filozófiájuk, hogy fenntarthatóan működjenek, ezáltal pedig minél többet adjanak vissza a természetnek. Termesztenek többek között lucernát, kukoricát, búzát, napraforgót, repcét, illetve cirkot, de a vetésforgóba inkább az olyan extenzívebb kultúrákat hozták be, mint a facélia és a bíborhere. A fiatal szakember kiemelte, próbálnak arra törekedni, hogy minél kisebbek legyenek a vegyszerkiadásaik, és minél kevesebb környezetterheléssel tudjon műkdöni a cég. 

Azért szeretek mezőgazdálkodni, mert ennek a szakmának van íze, illata, szaga, ezt meg lehet fogni, ezt át kell élni, igazából ebben benne kell élni. Én azt szeretem, és az a legnagyobb célom, hogy fenntartható módon, jó minőségű élelmiszert állítsak elő úgy, hogy financiálisan is megérje.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben