Elképesztő átalakulás történt a magyar földeken: ez már a boltokban is meglátszik

Elképesztő átalakulás történt a magyar földeken: ez már a boltokban is meglátszik

agrarszektor.hu
A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30%-kal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége, miközben az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve már az európai középmezőnybe tartozik. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint az egy év alatt elért területbővülést tekintve a 10. helyen vagyunk a legdinamikusabban növekvő ökoterületű országok világrangsorában. Hasonlóan rangos helyen állunk az ökológiai gyümölcstermesztésben: abszolút területnagyság alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) - hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként - a dinamikus növekedés, a támogatási rendszerek bővülése és az EU ambiciózus törekvései (átlagosan 25% ökoterület-arány elérése 2030-ig) kapcsán, 2021-es évértékelőjében arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe egyre inkább felértékelődik. A biogazdálkodási módszerek növekvő szerepének is köszönhető, hogy szeptember 23-a tavaly az EU ökológiai gazdálkodás jeles napja lett - írja az ÖMKi. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tájfajta biotermékek térnyerése

A biotermelés 2021-ben is egyre több kiváló magyar alapanyaghoz juttatta a hazai fogyasztókat és a magyar gasztronómiát. Az idők során már bizonyított, egészséges és ízletes termények között vannak az ÖMKi tájfajta paradicsomai. Hasonló kulcsszerephez juthatnak a jövőben azok a tájfajta bio lisztek, amelyek az ÖMKi ősgabona kutatásainak eredményeként néhány héten belül a boltok polcaira kerülnek. Tavaly már a legkisebb kertészek, az óvodás gyerekek is nevelgethették a tájfajta paradicsompalántákat: az Ovikert Program és a Felelős Gasztrohős bevonásával az ÖMKi országszerte több mint 30 óvodába juttatta el palánta felajánlásait. A díjak mellett ugyancsak rangos, nemzetközi előrelépést jelent, hogy a paradicsom tájfajtákkal végzett hároméves kísérlete eredményeit a Diversity tudományos folyóirat publikálta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt év újabb eredményeket hozott az ökobúza kutatások területén is. A Vetőmag Szövetség és Terméktanáccsal együttműködésben, országos ökobúza fajtakísérletek keretében hét helyszínen, összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek eredményesen a kutatók kisparcellás fajtateszt-hálózatban. Az ökobúza fajtatesztek az ÖMKi már évek óta futó On-farm tesztjeivel kiegészülve segítik az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát választhassák ki a jövőben. A kenyérbúza vizsgálatok mellett idén folytatódott az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztése gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával, alakor és tönke tájfajtákkal, új lisztek tesztelésével, illetve a gazda-molnár-pék adatbázisának továbbfejlesztésével. A folyamat eredményeként néhány héten belül a magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú, köves malomban őrölt tönke és alakor bio lisztek megvásárolhatóak lesznek kiskereskedelmi forgalomban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Stratégiai irányok és célkitűzések itthon és Európában

Az ÖMKi ügyvezetőjének alelnöki tisztsége az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai ernyőszervezetében, a több mint kétszáz tagszervezetet számláló IFOAM Organics Europe-ban 2021-ben már hidat képezett a zöldítés útján eltérő alaphelyzetből induló kelet-közép európai országok és a nyugati tagállamok hagyományosan erős ökológiai érdekképviselete között. Szem előtt tartva hazánk fenntarthatósági és versenyképességi szempontjait, 2021-ben az ÖMKi aktívan részt vett a nemzetközi stratégiaalkotási folyamatokban (átlagosan 25%-os ökoterület-részarány megvalósítása), itthon pedig jelentős szerepet vállalt a Nemzeti Ökogazdálkodási Cselekvési Terv 2021-2027 kidolgozásában. A hazai cselekvési terv 2027-ig 10%-os területarányt irányoz elő az ökológiai termesztésbe vont területek méretét tekintve, miközben a biotermények hazai piacbővülésére is meghatároz célértékeket. Így például a közétkeztetésben felhasznált bio alapanyagok tekintetében is ambiciózus célokat tűz ki. A hazai bioélelmiszer forgalom növekedésének nyomon követése érdekében előirányozza a piaci adatok gyűjtését és egy információs platformot létrehozását.

Az európai zöld megállapodás, a Green Deal keretében egyre hangsúlyosabbá válnak az agroökológiai módszerek, amelyek nemcsak a fenntarthatóbb termelést segítik elő, hanem egyúttal versenyelőnyt is jelenthetnek hazánknak. Komoly lehetőséget kínál Magyarország számára az agroökológiai átállás, azon belül is az ökogazdálkodás térnyerése, ezért a saját szerepvállalásunkkal arra törekszünk, hogy gyakorlat-orientált kutatás-fejlesztéssel és tudásátadással előmozdítsuk a biogazdálkodás és az ökológiai termékpályák fejlesztését hazai és Európai Uniós szinten egyaránt  

- vetítette előre 2022-es év célkitűzéseit Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe alelnöke.

Címlapkép forrása: ÖMKi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?