Ez lesz a legbiztosabb magyar kitörési pont

agrarszektor.hu
Lényegesen javulhat a hazai zöldségtermelés potenciálja, mivel a következő időszakban több fejlesztési pályázat is megjelenik az ágazat számára a Vidékfejlesztési Programban. A zöldség- és gyümölcstermesztés nemzetgazdaság szempontjából kiemelt iparág, de a K&H Bank szerint az ágazatban egyelőre hiányoznak az exportárualapok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A stratégiai ágazatnak számító zöldségtermesztés most még inkább előtérbe kerül Magyarországon, ugyanis a közeljövőben több pályázati felhívás is megjelenik majd a zöldség- és gyümölcstermesztők számára - derül ki a K&H közleményéből. Elsőként várhatóan még idén kiírják a technológiai fejlesztésekre fókuszáló felhívást, amelynek kerete 32 milliárd forint lesz. A pályázat a megújuló energiaforrásokra vonatkozik majd, külön kiemelve a geotermikus energia hasznosítását.

A pénzintézet tájékoztatása szerint 2016 elején, januárban jelenhet meg az egymilliárd forintos keretösszegű, kertészeti gépbeszerzéseket támogató pályázat, míg a jövő év első felében teszik közzé az üveg- és fóliaházak létrehozását elősegítő pályázat, összesen 30 milliárd forintos keretösszeggel. A gyógynövénytermesztőknek is érdemes lesz figyelniük, ugyanis számukra egy 3 milliárd forintos felhívás lesz elérhető, amely új ültetvények telepítésére, vagy a meglévők korszerűsítésére használható fel. Mindemellett az öntözőrendszerek fejlesztésére, valamint a kedvezőtlen időjárás okozta károk megelőzését célzó beruházásokra 22 milliárd forint áll majd a gazdák rendelkezésére.

Magyarországon az agráriumban a zöldségtermesztés a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató ágazat - állapította meg Tresó István, a K&H agrárfejlesztési főosztályának vezetője. Éppen ezért a zöldség- és gyümölcstermesztés a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt iparág. Banki oldalról úgy látják, hogy az ágazat potenciálja a jövőben lényegesen magasabb lehet, ugyanakkor az export árualapok még hiányoznak, ezért a bank szerint a következő években ezeket az alapokat kell megteremteni. A termelői csoportok létrehozásával az összefogás már megindult az ágazatban, és az egészséges generációváltás is zajlik - tette hozzá Tresó István.. A hamarosan megjelenő pályázatok pedig tovább segíthetik az ágazat fejlődését" - tette hozzá a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31