Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.05. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.05. csütörtök

agrarszektor.hu
Fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarják a napsütést - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2022.05.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2022.05.05.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2022.05.05.) napon.

2022.05.05. csütörtök: Fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarják a napsütést. Utóbbiakból szórványosan lehet számítani záporra, zivatarra, nagyobb eséllyel az északi, északkeleti tájakon. Nagyobb területen megélénkül a déli, délkeleti szél, emellett záporok, zivatarok környezetében előfordulhatnak erős vagy viharos lökések is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között várható. Késő estére jobbára 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem várható, de a lokálisan kialakuló záporok, zivatarok okozta hirtelen időjárás-változás kihathat szervezetünkre.

A következő napon várható időjárás

2022.05.06. péntek: Az ország nagy részén fátyolfelhős idő valószínű szűrt napsütéssel, emellett gomolyfelhők is képződnek. Főleg a Dunántúlon vastagszik is a felhőzet. A nap első felében néhol, majd egyre több helyen várható záporeső, zivatar (a Dunántúlon és az északi, északkeleti megyékben nagyobb, délkeleten kisebb eséllyel). A helyenként megélénkülő déli szél a Dunántúlon északira fordul. Zivatarban erős széllökés is lehet. Délután 20, 27 fokot mérhetünk, délkeleten lesz a melegebb idő.

Friss híreink:

Megőrülnek a magyarok ezért a traktorért: úgy vették áprilisban, mint a cukrot
2022 áprilisában a magyar gazdák 45,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2020 negyedik hónapjához képest pedig 49,7 százalékkal több traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka áprilisban a John Deere volt, amelyből 82-t adtak el a hónapban, a második helyen pedig a Solis végzett, amelyből 44 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a New Holland, a negyedik a Fendt, az ötödik pedig a Case volt az év negyedik hónapjában.

Egyre több növényvédő szert használnak a magyar gazdák: mi történik itt?
Egyre több növényvédő szert vásárolnak a magyar gazdák, különösen a csigaölők, a gomba- és baktériumölők, valamint a gyomirtók és a mohaölők értékesítése ugrott meg 2020-ban a 2011-es év adataihoz képest. Ezzel szemben regulátorokból és egyéb növényvédelmi szerekből jócskán lecsökkentek az értékesítések. Az értékesítések növekedésének hátterében számos tényező meghúzódhat, ide értve a 2020-ban megjelent és az évet alapvetően meghatározó koronavírust, a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségeket, illetve az egyes kártevők és kórokozók megjelenését és elterjedését is, de a hatóanyagok kivonása is hatással lehet az értékesítésekre. Az Eurostat friss elemzése összehasonlította az 2011-es és 2020-as évek értékesítési adatait az uniós tagállamoknál, amely alapján elmondható, hogy Litvánia, Ausztria, Németország és Franciaország mellett hazánkban nőtt még ezen szerek értékesítése.

Ijesztő, ami a magyar gabonapiacon zajlik: nincs mese, ehhez jobb lesz hozzászokni
Azt, hogy mennyire drasztikusan mennek fel az árak, jól mutatja, hogy tavaly márciusban például Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 71,5 ezer forint volt, ami mintegy 30 százalékos emelkedést jelentett 2020 azonos időszakához képest. A takarmánybúza ára ugyanebben az időszakban 70,9 ezer volt tonnánként, ami 38 százalékkal több, mint 2020-ban, míg a takarmánykukorica tonnánként 66,8 ezer forintba került, 47 százalékkal többe, mint tavaly előtt ugyanekkor. Itt már komoly fejtöréseket okozhatott az áremelés, mit sem sejtve arról, hogy az még csak a kezdet volt. Több mint 2 hónapja háborúra ébredtünk, ami még jobban a földbe döngölte a gabonapiacot, és nem tudni, hogy az elkövetkezendő időben milyen hatással lesz még az ágazatra, hiszen a tavaszi vetésekről egyelőre nincs túl sok információ.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31