2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Gigavihar tarolja le Magyarországot pénteken: így mossa el az eső a brutális hőséget

Záporok és zivatarok enyhíthetik a forróságot pénteken, egy front hozhat érdemi felfrissülést az országba a következő napokban. Mivel a légköri feltételek kedvezőek, fel kell készülni arra, hogy nagy eséllyel alakulhatnak ki felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatarok, szupercellák.
 
 

Itt az idei nyár harmadik hőhulláma, ami csütörtökön érheti el maximumát 33-39 fokos csúcshőmérsékletekkel, de egyes helyeken akár a 40 fokot is elérhetjük - írja az Időkép. A forróságnak egy most még Nyugat-Európa felett húzódó frontrendszer vet majd véget, ami a jelenlegi számítások szerint hétvégére hozhat érdemi felfrissülést.

Egyes tájakon már pénteken is enyhülhet a hőség, ugyanis a frontrendszer ekkor már eléri a nyugati országrészt és labilizálja felettünk a légkört, emiatt a Dunántúlon és a középső tájakon már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A kedvező légköri feltételek miatt pedig nagy lesz az esély a felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatarok, szupercellák kialakulására is.

A hétvége időjárásában még akad bizonytalanság, de a legfrissebb előrejelzések szerint a front szombaton és vasárnap is felettünk időzhet. Ekkor az északira, északnyugatira forduló széllel a Dunántúlra már hűvösebb levegő érkezhet, többfelé csökkenhet 30 fok alá a hőmérséklet. Keleten viszont még kitarthat a kánikula, és itt még nem egy helyen emelkedhetnek 33-36 fok közé a maximumok. Mindemellett továbbra is több helyen lehetnek záporok, zivatarok az országban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu